четвъртък, 15 септември 2011 г.

870 ПЪРВОЛАЦИ ДНЕС В УЧИЛИЩЕ

за първия учебен ден

* Броят на учениците върви с 4.5% надолу 

* ОбС по места могат да гласуват запазване на непълните паралелки в школата, като им осигурят финансиране

 870 първолаци прекрачват прага на избраното от тях училище днес - 15 септември, в Смолянска област, обяви за “Родопи ВЕСТ” началникът на РИО на МОМН Иван Муцевски. По традиция първокласниците от община Смолян ще получат книжки с български народни приказки от кмета Дора Янкова. Всяка от книжките е с лично посвещение от градоначалничката към малчуганите.
Всички училища пък са получили по един трикольор от депутатите Даниела Дариткова и Николай Мелев. От няколко години броят на децата от 1-ви клас в областта е един и същ и се върти около 860 и 870, коментира Муцевски.
От РИО на МОМН отчитат спад с 4,5 % на общата бройка на учениците в региона. През миналата година те са наброявали 10 870, все още не е известна точната им цифра за тази година, но експерти от образованието изчисляват, че около 10 300 ученици ще влезнат днес в клас. Спадът се дължи на големите набори, които завършват средното си образование, а миграцията от по-малките населени места към по-големите - във вътрешността на страната, столицата и чужбина, също играе роля.
Не е ясен и броят на паралелките в училищата на областта, тъй като общините могат да запазят и непълните паралелки, като ги дофинансират за своя сметка. Това поясни шефът на инспектората Муцевски. Следващите, след изборите, общински съвети, ще имат последни думата, тъй като с тяхно решение ще могат да се отделят допълнителни средства от общинските бюджети за издръжка на непопълнените класове, за да не пътуват децата до други населени места и да не се затварят школа. От РИО още нямат обобщени данни за ситуацията в региона, тъй като не всички общински съвети в 10-те смолянски общини са решили дали могат да поемат този разход. От своя страна, при запазване на паралелките най-радостни са учениците, които ще учат в избрания от тях профил и учителите им, които ще имат достатъчно часове.
 Орлин КИСЬОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар