събота, 3 септември 2011 г.

СЪГЛАСНА СЪМ НА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ БЕЗ СМОЛЯН, ПЕРНИК И ДУПНИЦА, ОПОВЕСТИ ДОРА ЯНКОВА

Янкова и старши юристът на общината Маргарита Солакова
Съгласна съм министър Дянков да даде финансова децентрализация на общините без Смолян, Перник и Дупница. Но категорично възразявам в тези спекулации да бъде завличано бъдещото развитие на града, заяви кметът на областния град след изявления на финансовия министър, че тези управници били недисциплинирани и затова общините нямало скоро да получат децентрализация.   
Вицепремиерът да коментира финансовото състояние и дълговете на община Смолян на фона на всичките български общини, препоръча като председателят на Националното сдружение на общините в Република България управничката.
Никога не сме крили, че общината има просрочия, но те са обвързани с изпълнението на програмата за продажба на общински имоти, която се изпълнява добре, което значи, че задълженията се изплащат. По отношение на заемите, кметът за пореден път обясни, че има само един, с който е реализирана програма за инвестиции в 26 улици, а чрез направените проекти са привлечени значителни инвестиции. Заемът вече е и частично изплатен. Янкова запита как се е чувствал вицепремиерът в Златоград и Рудозем, когато е коментирал просрочията на общините. „Няма българска община, която да е финансово добре", намеквайки че и кметовете на ГЕРБ отнасят същите финансови удари каквито и останалите им колеги в страната. Колкото до въпроса за децентрализацията,точно по този проблем сме подложени на мониторинг от Съвета на Европа, защото забавяме европейските правила с оправдания за кризата, напомни Янкова.
Любен Любенов

Няма коментари:

Публикуване на коментар