петък, 2 септември 2011 г.

ФОТОИЗЛОЖБА НА ГРАВЮРИ БЕЛЯЗА 126 Г. ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО

Вчера в навечерието на 6-септември по идея на кмета Дора Янкова във фоайето на Планетариума в Смолян откриха фотодокументална изложба „Съединението на Княжество България с Източна Румелия /1885 г./ и Сръбско-българската война”. Автор на своебразеният летопис в образи - колекцията от гравюри е гл. експерт от Държавен Архив-Пловдив Владимир Балчев, който съвместно с шефката на териториалният Архив -Смолян, Зоя Начева подреди експозицията.
Зоя Начева, Ангел Добриков, Мария Томова, Петър Харадинов и Владимир Балчев
Едно от най-успешните събития в историята на възродена България, което е изцяло българско дело – Съединението на Княжество България с Източна Румелия през 1885 г. Това е първата стъпка по пътя към пълното освобождаване на българските земи, останали под чужда власт и първият акт на национално обединение след Освобожденито през 1878 г, заяви пред обществеността на Смолян Начева. И допълни, че всичко това става възможно когато патриотизмът на българите надвива отрицателното отношение на Великите сили към Съединението на орязаното ни Отечество.
През септември 1885 г. името на България заема централно място в страниците на водещите европейски вестници. Появяват се стотици публикации – информации, коментари, репортажи, рисунки и скици. Едновременно с текстовете на журналистите се появяват и няколкостотин гравюри за събитията, напомни Владимир Балчев. А секретарят на община Смолян Петър Харадинов уточни, че когато се реализира този политически акт, Родопите още не са били свободни от османско владичество. Но цивилизацията на Европа започва от България, нашето възраждането започва далеч преди Западно-европейското възраждане, което трябва да ни дава национално самочувствие и да се гордеем, че сме българи, заяви още Харадинов.
Орлин КИСЬОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар