четвъртък, 22 септември 2011 г.

ГЕРБ ВРЪЩА НЕПОНОСИМОСТТА ОТ ВРЕМЕТО НА КИРЯКОВ

РЕВАНШИЗЪМ

 * Бойкотира заседанието на ОбС преди да се избeрe временен кмет на Смолян и да се гласуват средства по проекти от еврофондовете

 На последното 48-мо заседание на ОбС в Смолян общинските съветници от ГЕРБ бойкотираха вземането на решения и демонстративно напуснаха общината. Което накара адвокат Милко Гавазов да припомни “едни позабравени времена, преди мандата от 2003-та г. Вие всички добре знаете, че тогава кмет на общината беше Данчо Киряков, мнозинството тогава непрекъснато създаваше и акумулираше напрежение в ОбС, саботира работата на ОбС дори чрез извиване на ръце и по начина, по който се прави днес.
Този, същият човек е председател на изборния щаб на Политическа партия ГЕРБ, кандидат №1 в листата за съветници”, направи паралел социалистът. И накара всеки да си стори извода какво общинско управление иска - “да върнем онези времена или да продължим конструктивната политика за съвместно сътрудничество, независимо от политическите ни различия, защото тук в залата има хора с много различни политически интереси, политически възгледи, но обединени само и единствено от грижата да се развива община Смолян, да се помага на населението от общината”, заяви Гавазов. И подчерта, че изявлението му е като ръководител на групата коалиция БСП - ЗНС в общината. Той не пропусна да обяви, че за първи път от началото на мандата досега група съветници бойкотира работата на ОбС, за да извлече политически дивиденти. И то при 25 точки дневен ред за вземане на решения, касаещи граждани, за усвояване на евросредства и избиране на временно изпълняващ длъжността кмет, тъй като настоящият излиза в отпуск поради изборите.
Стълкновението с ГЕРБ обаче стана още в началото на заседанието, когато председателят на групата им общински съветници Филип Топов поиска промяна в точките - отчета на кмета и на председателя на ОбС да станели в налотото, а не в края на заседанието. Той дори подметна, че вече такива отчети кметът Янкова и председателят Апостолов правели из читалища и квартали, но не и пред ОбС.
На което получи отговор от Милко Гавазов, че кметът и ОбС-председателят са в правото си както и всеки общински съветник да излезе очи в очи с хората и да кажат “аз това съм свършил, това не съм свършил”. И дори похвали градоначалничката, че намери време да се срещне с избирателите, за да чуе техните оценки в първо лице.
Прочетох, че сме приели еди колко си решения, еди колко си изпълнени, аз бих попитал - защо останалите решения не са изпълнени? - заяви направо Филип Топов. Което пък накара колегата му в ОбС Стоян Иванов да попита защо предния ден в комисията по законност нямало никой от ГЕРБ - вероятно защото там няма кой да ги снима, а на днешното заседание, което се излъчва по кабеларките, си правят пиар-акция. Министър председателят - вашият лидер, казва “ако ме ядосате, ще направя на инат”, по тази схема ли трябва да работим и тук, попита Иванов. И поиска заседанието да върви по дневния ред.
Преди точка 3-та обаче, която засяга схемата на газификацията на Смолян, ГЕРБ поискаха 5 минути почивка и след нея в сесийната зала се върна само председателят на групата им, за да обяви, че няма да участват в заседанието, защото се нарушавал правилникът. А и без тяхно участие щели да бъдат приети.
От тук нататък по всички точки щеше да изпаднем в едно политиканстване, едно търсене на политически дивиденти, да се губи нашето време и времето на слушателите. Това заяви Топов - нещо, което не се връзва с факта, че съпартийците му отново ще търсят подкрепата на хората, за да станат пак общински съветници.
Последна снимка на ОбС-Смолян мандат 2007-2011, минути преди да се разрази буреносния скандал и ГЕРБ-съветниците да напуснат заседанието.
На косъм мина изборът на временен кмет. Румяна Янчевска набра 15 гласа “за”, но получи 2 “против” - на Димитър Палагачев и Георги Василев. Временен кмет имат селата Арда - Васка Пеева, Виево - Карамфилка Узунска, Влахово - Минка Аянска, а Нина Караданова освен Славеино пое времено  и Кутела. Захаринка Узунова ще управлява до изборите село Могилица, а Сийка Радичева - село Момчиловци. В Петково временен кмет е Калинка Милева, а в Смилян - Сийка Кехайова. За заместник на Явор Говедаров в Търън бе избрана Аделина Карова.
На заседанието смолянчани успяха да чуят доста прочувствен отчет от кмета Дора Янкова, чието мото винаги е било добруването на съгражданите й. Отчет направи и ОбС-председателят Иван Апостолов.
Орлин КИСЬОВ    

Няма коментари:

Публикуване на коментар