сряда, 21 септември 2011 г.

USA-БИЗНЕСЪТ ЩЕ ИНВЕСТИРА В ЕКОТУРИЗЪМ И БИОЗЕМЕДЕЛИЕ

СЛЕД ВИЗИТА НА ДЖЕЙМС УОРЛИК

 Американски инвеститори ще дойдат в региона за да видят от близо възможностите за капиталовложения в екотуризъм и биоземеделие. Това заяви вчера в Смолян американският посланик Джеймс Уорлик след като разговаря с кмета Дора Янкова. САЩ беше най-големият инвеститор за българия за 2010 г., защото част от тези средства да не дойдат в Смолян, попита риторично н.пр. той поздрави градоначалничката на Смолян затова, че успешно е уползотворила средствата от ЕС, отпущани по редица защитени от Общината проекти.
Мисля, че всички мчогат да видят резултатите от тези средства в региона, а че кметът на Смолян представлява интересите на хората се вижда по делата й. Независимо от политически различия, тя работи за всички граждани, за да има енвестиции във вашия региона и е един от най-успешноте кметове в страната, даде той отлична оценка за работата на Янкова. И попита защо след като Смолян притежава тази природна красота, има култура, традиции и ценности, не е станал досега център на екотуризма в България. И защо извън София и България, не може да намери такива биопродукти, които дава смолянският край.
Всяка сутрин ям на закуска кисело млако с мед, призна част от нещата с които се глези негово превъзходителство. Не знам обаче от къдзе ми го доставят, но защо в столицата не мога да намеря вашето родопско мляко, попита той. И сам обяви, че ще работи по темата за превръщането на града в център по екотуризъм. А на въпросите дали у нас няма да пострада демокрацията при идващия вот, той отговори с оптимизъм.
САЩ няма позиция кой ще бъде избран, но трябва да се издигат хора с ангажимент към обществото. Колкото до демокрацията - бъдещето й у нас нямало да пострада.          
Като добра домакиня, градоначалничката на Смолян не само подсказа възможностите, с които бизнесът в САЩ би могъл да си сътрудничи с региона. Но и направи подарък на Уорлик, измайсторен от ръцете на родопчани. Каче със сирене - от майстор Минчо и мандрата на Милкана, както и сервиз от мед, кована от устовски майстори получи в дар за спомен от Смолян амбасадорът.  
Лили БЛАЖЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар