петък, 16 септември 2011 г.

ДЕЦА РИСУВАТ ПО КОЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ

Пред катедралата "Св. Висарион"

Деца рисуват по кола за безопасност на пътя

* От вчера - акция "Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя!"

Гл. инспектор Неделчо Делев (вляво)обяви вчера, че ще направи предписание за такова огледало. На брифинга вчера в ОДП освен накалника на пътна полиция присъстваха: комисар Кирил Хаджихристев, шефът на Охранителна полиция Тодор Петров и говорителят на полицейската дирекция Добринка Ангелиева.
Деца ще рисуват по кола заради безопасност на пътя. Атракцията е предвидена за събота, малко след първия учебен ден. В 17 часа пред църквата "Св. Висарион" сме организирали съвместно с РЗИ-Смолян и "Чисти сърца" детски празник по безопасност, съобщи вчера шефът на ОДП комисар Кирил Хаджихристев. Возилото е бракувано и ще поеме ролята на интересен пътен указател, който напомня на хлапетата за правилата за движение, тъй като след празника ще бъде поставена на постоянно място. От вчера обаче почна засиленото полицейско присъствие заради акция "Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя!". Инициативата е до края на септември, докато свикнат водачите с щъкащите по улиците деца.
Всички общини имат предписания относно организациите си на движение, инспектирани един път през март и сега, непосредствено преди новата учебна година. 70% от указанията са изпълнени в Смолян, обобщи шефът на Пътна полиция гл. инспектор Неделчо Делев. От вчера пък Общината в областния град е предприела мерки по възстановяване на хоризонталната маркировка и до края на седмицата тя ще бъде готова. Заради подмяната на ВиК-инсталацията, върху изкопите има нов асфалт, който заличи съществуващата маркировка.
Оказва се, че голяма част от водачите не знаят, че предупредителните знаци за пешеходна пътека, също осигуряват предимство на пешеходците и не ги спазват, заяви комисар Хаджихристев.
Спрелите по протежението на ул. "Кап. Петко войвода" автомобили ежедневно препятстват видимостта на автомобилите, излизащи от паркинга на мястото на изгорелия техникум в Смолян. Не малко катастрофи са станали на кръстовището за последните 2 години и едно огледало би осигурило нормална видимост на излизащите на главния път автомобили, които рискуват някой движещ се с предимство да ги забърше от раз.
Според изнесените от КАТ данни само през тази лятна ваканция има пострадали 5 деца до 17 г. - едно като водач, въпреки че няма навършени 18 г. за шофьорска книжка, 1 като пътник и двама като пешеходци. За съпоставка през миналогодишната лятна ваканция 8 са пострадалите деца. Отново едно зад волана, 4 като пътници и 3 като пешеходци. Ваканцията е по-рискова за малчуганите от учебната година, но и през последната има пострадали 6 деца, така че функцията на водачите е да ги пазят на пътя, колкото и да е изтъркан този лозунг.
Анета ТОДОРОВА         

Няма коментари:

Публикуване на коментар