четвъртък, 1 септември 2011 г.

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ИЗБОРИТЕ: ДЯНКОВ АТАКУВА КМЕТОВЕТЕ НА СМОЛЯН И ДЕВИН

* Ще подновели разработката на геотермалните води в Златоград 

* По-високи доходи за народа - чак от догодина


 Много кметове като градоначалниците на Смолян, Перник, Дупница харчат   ударно пред изборите  на юруш, така че на техните наследници ще им бъде много трудно и ще им трябва поне 2 години, за да вкарат в ред финансовия батак, който ще заварят, заяви вчера в Смолян финансовият министър Симеон Дянков, с което светна народа, че е дошъл предизборно. Смолян има 4 милиона лева просрочия и още 7 милиона плащания, за които срокът още тече, което никак не е малко за мащабите на общината. Така че финансовата децентрализация ще я има, когато местните власти се научат да спазват бюджетната дисциплина, коментира той настояванията на кметовете от НСОРБ да са финансово независими и с изнесените подробностите около финансите на Смолян затвърди мнението, че идването му е заради предстоящите избори. Външният дълг на България е 10%. Това е допустимият размер за дълговете и на местните бюджети. За недисциплинираните общини ще се въведат глоби под формата на удръжки от държавните субсидии, зарече се министърът.
Депутатът Николай Мелемов, министър Дянков и областният управител инж. Стайков
Акцентът на неговата визита в Смолянско е използването на минералните извори в Девин и Златоград и инфраструктурните обекти, важни за развитието на региона. Той обеща финансиране за докарването на минералната вода от извора  в Беден до хотелите в Девин, за да се случва балеолечебният туризъм. Но му трябвал проект, представен от общината. Обратно на твърденията на девинския кмет инж. Здравко Василев, че такъв проект отлежава в МОСВ, проверка на министър Нона Караджова, установила, че в министерството й няма такъв проект.11-километровото трасе е строено 1972 г. и е напълно компрометирано и корозирало от горещата минерална вода, извираща със 76 градуса и пристигаща в Девин с 11 градуса. Подмяна на тръбопровода с пластмасов, надеждна изолация, за да не се губи температурата по трасето и предпазване с нов циментов кожух ще бъдат извършени чрез ПУДООС, даде дума финансовият министър. И изненадващо обеща да се подпомогне и развитието на културен туризъм с проучването и социализирането на 20-тина значими археологически обекти в Девинско. Проектът в Златоград пък за използването на ермореченското геотермално находище ще бъде продължен, увери Дянков. Той бил спрян поради нецелесъобразност и негодност, но сега е реорганизиран и по него ще се работи отново чрез ПУДООС.
През 2012 г. ще има увеличение на доходите за населението, заяви ковчежникът на Републиката. През октомври ще се знаят финансовите параметри и ще могат да се направят прогнозите за икономическия ръст на България и на Европа. тогава се внася в парламента бюджетът за 2012 г. като се предлагат  нови дисциплиниращи мерки за общините. Финансовото министерство ще праща свои инспектори да контролират на място бюджетните харчове от онези кметове и държавни структури, които си позволяват по-големи просрочия.
Орлин Кисьов



Няма коментари:

Публикуване на коментар