четвъртък, 29 септември 2011 г.

КАТЯ ДАФОВСКА СТАНА ЛИЦЕ НА "ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ЗА ЕДИН ДЕН"

Стефан Стайков и Катя Дафовска
Под звуците на родопска гайда олимпийската шампионка по биатлон Екатерина Дафовска, като смолянско лице на “Да изчистим България за един ден”, връчи във вторник флага на кампанията на областния управител инж. Стефан Стайков.
“Инициативата е израз на нашата съпричастност към една изключителна идея - да открием, възстановим и запазим чистотата на уникалната си природа, на селата и градовете, в които живеем, да покажем отношение към себе си, защото чистотата е израз на себеуважение. Родопчани са особени хора. Те са дълбоко свързани с планината и живеят в хармония с природата. За тях имат особена стойност чистият въздух, бистрите води, течащи от планината, билките, миризмата на смола - всичко онова, което създава радост за очите и топлина в душите им”. Това заяви инж. Стайков, който от името на държавата в областта подкрепи идеята, тръгнала от бТV. Впрочем нейно лице преди дни бе и друг човек от региона - плувецът Петър Стойчев, който също призова да не разхвърляме боклуци из планините си.
Засега обаче повикът им в областта е глас в пустиня. В смрад и боклуци са потънали крайпътните чешми - като тази в Крива река. Грозната гледка е лоша атестация за региона пред окото на всеки турист, дошъл от вътрешността на страната или чужбина. И за да има ефект подобна акция, има нужда не само от флагчета в администрациите, ами от истински, уборки на терен, такива, каквито на времето вдигаха инж. Илия Спилков като шеф на РИОСВ и доскоро кметът на Девин инж. Здравко Василев, който директно изкарваше администрацията да чисти трупаните от пишман рибари и туристи боклуци край Въча.

Няма коментари:

Публикуване на коментар