сряда, 21 септември 2011 г.

ИСТОРИЯТА С БОКЛУКА МОЖЕ ДА ПОДМИНЕ СТОЛИЧНАТА, МАДАН ПРЕД ЕКОКАТАСТРИФА

 * ОбС предизборно отряза Общината си от 5 630 764.лв. за клетка и стопански двор на сметището, които щяха да отворят и над 54 работни места 

* Мнозинството няма обяснение защо отказа преобразуването на терена в публична общинска собственост, а държавата пари не дава без този документ 

* Депото е пълно, с мъка ще изкара до Нова година, а след това?

 Мадан е пред екокатастрофа заради препълненото с боклуци депо, което с мъка ще поеме отпадъка до нова година. А от там насетне не е ясно къде ще се кара сметта на 3 общини - Мадан, Златоград и Неделино, тъй като то е регионално.
На последното си заседание мнозинството в ОбС с лека ръка отряза Общината от проект за 5 млн. 630 764 лв. Парите са безвъзмездна помощ, договорени по линия на ПУДОС да влязат в Мадан за разширяване на сметището, заяви все още невярващ на отказа на общинските съветници кметът Атанас Иванов. От тях се искаше само промяна на собствеността върху терена - от частна да стане публична, каквото е изискването на държавата, за да влага средства.
Жалкото е, че прът в колелата на Общината слагат кандидати за кметове, които искат народния глас, за да управляват от негово име Мадан. Фахри Моллаисенов е кандидатът на ДПС, а Расим Кехайов - е човекът на ГЕРБ. Всички останали без един - Мехмед Ушев, са в нови листи и пак ще играят на изборите, дори тези, които досега са били независими като Росен Шемширов и Филип Чукалов, са не подкрепят сега проекта с гласуване на ПУП.-овете, е политическо, разказа огорчен от постъпката на общинарите кметът на Мадан Атанас Иванов. Само 4 общински съветника подкрепиха докладната ми - Милко Балиев и Юлиян Дичев - от Коалиция за развитие на Община Мадан и Зейди Карасули и Васко Кюлевчиев от БСП, заяви градоначалникът. Останалите били "въздържали се", един е "против", има и 2-ма отсъствали.
Целият проект е за 15 млн.лв. за изграждане на 5 клетки. Едва сега обаче имаме одобрение за изграждане на първа клетка и стопански двор, затова и сумата е съответно над 5 млн. лв. Останалите ще идват поетапно, обясни инж. конструкторът Виолета Гочева, която е директор на дирекция "Архитектура, строителство и устройство на територията".
Едва преди дни дойде решение от ПУДОС за 3-те ПУП-а, на депото, за които искаме разрешение от ОбС да се преобразуват. Това е 4 годишен труд на специалисти, върху който се сложи кръст, тъй като аз като доректор на дирекцията в Общината гарантирах пред управляващият орган в МОСВ, че ще представим веднага документите включително и акта за собственост, за да ни отпуснат средствата, които са за тази бюджетна година. И не е ясно дали догодина отново биха ги отпуснали, тъй като такива депа в страната има 54.
Странно е, че бившият кмет на Мадан г-н Гаджев не вдигна ръка "за", тъй като по негово време са стартирали част от нещата около сметището, припомни инж. Гочева.
Никой не даде мотив защо не гласува докладната, заявих на адвокат Керменов, че хората в Мадан няма да са доволни от такова решение, което ощетява Общината, а той ме пита "кои хора", вметна възмутен кметът Атанас Иванов.
Кметът Иванов и част от администрацията, работила по проекта
 Според общината от 1998 г. досега в депото са инвестирани близо 6 млн. лв., а заради разширяването му "Горубсо" получи през 2009 г. към 13 хил.лв. за стар отвал, който не би могъл да се ползва за нищо. Парите са от общинския бюджет на Мадан, а и от останалите две общини - Златоград и Неделино.
В същото време с новия проект, по който ще се изгражда нова клетка и стопански двор с гараж, работилница за поправка на автомобили и др. съоръжения за нормалното функциониране на депото, за идните 2 г. щяха да се отворят нови работни места. 54 са за клетката и 90 - за стопанския двор, поясни кметът Иванов.                
Дори операторът на депото - Костадин Кабаджов, който е общински съветник не застана зад това решение. Негова фирма е спечелила депото през 2007 г. и има 10-годишен договор. Попитах го как ще работи като няма място и теренът е изчерпан, а той само се подсмихва, заяви инж. Гочева. Два пъти сме искали от РИОСВ разрешение за временни площадки, но процедурите са много тежки, а и сега няма такива терени за подобно нещо, поясни специалистът.
Наистина е смайващо несъгласието на Кабаджов, който отговаря за обезвреждането на боклука и получава заплащане от 3-те общини на базата на складиран тон, отпадъци, поясни екологът на Общината Юлия Михайлова.
Имаше някакъв макар и малък шанс ОбС да промени решението си - в понеделник или вторник, за да не загубим тези пари, напомни Шинка Янкова. Но после става късно, тъй като кметът излиза в отпуск заради изборите, а само той е упълномощен да обявява обществена поръчка, добави тя.
Областният управител също би могъл да стопира това решение на ОбС, но времето за нова сесия и обявяване на обществени поръчки е кратко, изчисляват в Мадан възможността да спасят проекта си, който трябваше вчера да разпишат в ПУДООС. А вместо това подхванаха сага с боклука, която може да подмине софийската, тъй като касае 3 общини.
Картинката на депото изглежда ужасна. Насипаните боклуци си личат, че не им е прилагано никакво третиране, най-малкото пък запръстяване, както изисква проектът. По договор пък спечелилата поръчката фирма, е трябвало да изгради сепарираща инсталация, както обясняват специалисти, но такава не се вижда да има на Маданското сметище. Няма барни с откоси и всеки момент боклуците могат да свлекат надолу и да стигнат чак до пътя.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар