петък, 2 септември 2011 г.

С АНГЕЛОГЛАСНО ПЕЕНЕ ХОРЪТ НА СЛЕПИТЕ ЩЕ ОГЛАСИ "СВ. ВИСАРИОН СМОЛЯНСКИ"

*ЗА МАЛКА БОГОРОДИЦА

За четвърти път в храма "Св. Висиарон Смолянски” Фондация “Хор на слепите акад. Петко Стайнов” ще изнесе концерт с църковно-славянски песнопения. Избирали сме църковните празници -  Кръстовден, или Вяра, надежда и любов, но тази година идваме по- рано на малка Богородица - 8-ми септември, поради многото ангажименти на хора, огласи на нарочен брифинг маестро Петър Матев. От професионална гледна точка храмът е едно чудесно място за пеене, защото е с много хубава акустика и дава възможност черковната музика да прозвучи по най-близкия до нейната същност начин. Имахме желание да изнесем концерти в храмове в Пловдив и Стара Загора, но дядо Николай не ни разреши и се наложи да ги направим в концертни зали, сподели Матев.
А бившата хористка, която работи за хора повече от 20 години Елка Андреева изрази надежда тази традиция на хорът в Смолян да продължи и за напред.
Мария Томова, маестро Матев, секретарят Харадинов и ексхористка Елка Андреева
Една такава проява обогатява културният календар на Смолян, любовта към изкуството е безпределна, а концертът показва една воля за реализация на наши сънародници, които по един или друг повод са имали нещастието да бъдат в неравностойно положение, заяви секретарят на община Смолян Петър Харадинов.
25-ма хористи със солистите Нели Стойчева и Радостин Георгиев на 8-ми септември от 18 часа ще изпълнят произведения на Д. Христов, Дм. Бертинянски, А. Архангелски, Н. Кедров, П.И. Чайковски и др. Организаторите канят всички родопчани и гости на града, а входът е свободен.
32-ма са професионални хористи, но фондацията работи и с ученици от школото за деца с нарушено зрение и те ще станат новите гласове за в бъдеще.
Според секретаря Харадинов преди години хоровото изкуство в Смолян бе много добре развито, а сега има два хора - в читалищата “Христо Ботев” и “Кирил Маджаров”. Пламъкът на хоровото изкуство в Смолян все още свети, но за съжаление това изкуство в нашата образователната система се унищожи, а то създава добра култура и възпитание у подрастващите, каза Харадинов.
Орлин КИСЬОВ 

Няма коментари:

Публикуване на коментар