събота, 24 септември 2011 г.

МИЛИОННИЯТ ПЪТНИК МИНА ГКПП ЗЛАТОГРАД

*Пунктът е трети в страната по интензитет

Милионният пътник (в средата) получи сувенир със символа на Златоград, вляво е комисар Тодор Георгиев.

Мъж от рудоземското село Елховец е милионният пътник, който минава през откритото на 15 януари миналата година ГКПП-Златоград. Пътуващият за Ксанти в 15.30 часа вчера Евгени Устов е късметлията. Той бе във возилото на гръцки гражданин, който пък е милион и първият, отчетоха от пункта.
Той е един от най-натоварените и в сравнение с другия туристически пункт в страната - Ивайловград, е с доста по-голям трафик, заяви вчера комисар Тодор Георгиев, шеф на РД “Гранична полиция”, която отговаря за южната ни полоса с Гърция. След Кулата и Ново село, Златоградското ГКПП е с най-голям интензитет на движение. И въпреки, че има какво да се желае по отношение на инфраструктурата в това направление, може да отбележим, че за чест на шофьорите и контролните органи няма нито едно тежко ПТП в тази отсечка от пътя. Това ще рече, че са много внимателни водачите, отбеляза комисар Георгиев.   
Трафикът е от леки автомобили и микробуси. Гранично - паспортно визовия контрол се осъществява съвместно с гръцката полиция, на принципа “Контрол на едно спиране”, а най-големият пътникопоток е през летните месеци и в празнични, и почивни дни.
В празничните дни, по случай деня на Съединението на България - 6 септември, през ГКПП - Златоград, са преминали приблизително 26 000 лица и 7 000 автомобила. Най-голямото натоварване за граничните полицаи е било на 04.09.2011, когато в двете посоки са преминали 8998 лица и 2250 превозни средства. Спрямо миналогодишния летен сезон има 20% скок на натовареността, уточни комисар Георгиев. 
Неговите хора очакват и през предстоящите празнични и почивни дни трафикът през българо-гръцката граница да е интензивен. Създадена е организация за бързото обработване на преминаващите граждани през всички пунктове с Гърция, отбелязват още от полицията.
Ани ЛЮБЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар