събота, 3 септември 2011 г.

ДОРА ЯНКОВА:ПОЛИТИЧЕСКО ПРЕДАТЕЛСТВО СРЕЩУ СМОЛЯН Е СПИРАНЕТО НА ПЪТЯ ГОРНА АРДА -ПАРАНЕСТИ

ЕК санкционира строго стопирането на европроекти, не дай си Боже, някой да го прави, предупреди кметът на областния град Дора Янкова


 Политическо предателства спрямо жителите на Смолян е преслистът на ПП „ГЕРБ" относно разбирането на министър Дянков за реализирането на пътя Горна Арда-Паранести. Tова обяви в четвъртък кметът на общината Дора Янкова след като стана ясно, че според вицепремиера, който отговаря и за европейските проекти, я винят в некачествен и ненавреме подаден проект за пътя за Горна Арда, заради което правителството пренасочило 4.6 млн.лв. към Маказа.
Седем лъжи в един преслист, заяви възмутето градоначалникът. И директно попита какъв е бил резултатът от идването на министър Дянков в региона, ако не е предизборен.
С нарочно писмо до Бойко Борисов от 22 юни 2010 г., с което министрите Дянков, Плевнелиев и областният Ст. Стайков, предлагаме да се прави пътя като се увеличи капиталовата субсидия за Смолян с 4.5 млн.лв. без ДДС. Пратено е с цялата документация. В разговор с министър-председателя Янкова получава подкрепата му да се работи по въпроса по линия на европейското териториално сътрудничество. но се оказва, че едната ръка не знае какво работи другата, с разочарование след неочакваните атаки заяви кметът.
Илия Годев- шеф на дирекцията за европейски проекти, общинският съветник Милко Гавазов и кметът Янкова на брифинг по темат
Само СМР-то е 3 млн. 799 лв. без ДДС, надзорът е 35 хил.лв., а целият проект, внесен за финансиране пред Управляващия орган на ЕС в Солун, възлиза на 3 млн. 921 391 евро. А водещ партньор е община Кавала, напомни директорът на дирекцията свързана с европейските поректи Илия Годев.
Развитието на Смолян никой не може да спре, изборно време е и ще работим на разкалян терен, но е добре политическите партии да имат съгласие и да не се гаврят и изкушават от българо-гръцкото сътрудничество. Не дай си Боже, някой да се спре проекта на собствената си държава, това е предателство, а до каря на годината очакваме да има яснота по решението, заяви още Янкова.    
Лъжа е твърдението, че в бюджета за тази година е имало пари за реализация на пътя, така че няма как вицепремиерът да взема не съществуващи пари и да ги пренасочи другаде. Лъжа е и, че общината му е предоставила някакъв специфичен проект.  На 22 август е избрала фирма ИСА-2000 за изпълнител на строителство на трасето.  Проектът е минал всички съгласувания на държавните институции и според управника на Смолян опитите да се спрат европейски проекти се наказва строго от Европейската комисия, особено ако е с политическа намеса.
Според кмета има две причини за аката към Смолян - „или има политическа ревност за проектите, които реализираме или просто някои иска да ни каже, че те няма да се случат, защото те не искат". И не можа да подмине, че вицепремиер идва на посещение в региона, а се среща само с актива на ГЕРБ, не и с кметовете от общините.
Орлин Кисьов

Няма коментари:

Публикуване на коментар