понеделник, 19 септември 2011 г.

ВАДЯТ ДОБРА РЕКОЛТА, ЦЕНАТА НИСКА

ПАК ТРЪГНА БАРТЕРЪТ С КАРТОФИ

 * Земеделските стопани бързат да преварят прасетата, нищо не ги стряска


 Добра реколта на картофите отчитат родопчани, но изкупната им цена е ниска. Едрички са, но изкупвачите дават по 35-40 стотинки за килограм, което е под себестойността на продукта, сподели кметът на Смилян Сафедин Чикуртев. Все още не е започнало масовото вадене на картофите. Най-вероятно хората очакват 4-те почивни дни за 22-ри септември, за да си ги приберат.
Арденци пък избързали, за да не ги изпреварят дивите прасета, както разказва Стилян Узунски. Вече влизаха в царевицата, тъй като ги привлича, ако бяхме изчакали до другата седмица, нищо нямаше да ни оставят, сочи младият мъж. Родопчани коментират, че могат да опазят картофите си от глиганите само с електропастири, макар на пазара да има и вече актуалните репеленти, които гонят дивите зверове. Много хора се подведоха по високата цена на растенията миналата година и масово започнаха да сеят през тази. Миналогодишната стойност обаче се дължеше не толкова на българското производство, а на полското, от там тръгнаха високите цени, тъй като Полша е най-големият производител на картофи в ЕС.
След като тази година продукцията в Европа няма проблеми, цената у нас няма как да скочи, коментират търговци. В същото време има доста засети площи в България и с добър добив, което е показател, че ще има голямо предлагане, а то от своя страна сваля цената.
Дори един от нашумелите хипермаркети пусна български картофи на цена от 0.49 лв. за килограм. Масово от полето идват хора, които карат плодове и зеленчуци за бартер с картофи, коментира традиционната за Смолянско бартерна сделка Узунски. Сега актуално е гроздето, хубав десертен сорт се разменя едно към едно за едри родопски картофи. Родопчани предпочитат да разменят грозде, праскови и сини сливи, за да варят ракия от тях. Зеленчуците по-рядко ти блазнят, тъй като и при нас стават, само че в парници, разказват запознати.
В другия край на Смолянска област родопчани се оплакват от лоша реколта. Кметът на чепеларското село Забърдо Валентин Черпоков заяви, че в неговия район, който от години е традиционен производител на картофи, поради сушата реколтата е слаба. От декар изкарваме по тон и двеста, а при нормална реколта от декар се вадят три, до четири тона, казва Черпоков. В Забърдо допреди 6 години хората обработваха 5 000 дка с картофи, но сега са намалили площите на 130 дка, от които 90 дка. са на фамилията на Черпоков, разказва управникът. В планината себестойността на килограм картофи излиза 40-45 стотинки, а изкупвачите дават по 30-35 ст. за кило, т.е. дори под себесттойността, което кара забърдовци да сеят вече само за лична употреба.
Любен Любенов

Няма коментари:

Публикуване на коментар