сряда, 28 септември 2011 г.

СПИРАТ ПОЛЕТИ ОТ СОФИЯ И ВАРНА

ЗАРАДИ СЕЗОНА НА ГЛИГАНИ

 *Нови 103 ловци лъскат пушките 

* 3 дни, 5 часа и 4 секунди броят до старта на сезона авджии

Явор Говедаров
  Заради сезона на глиганите спират полетите над Търън за събота. Това обяви кметът на селото Явор Говедаров, който е и председател на ловната дружинка. Пратил съм депеши до летищата в София и Варна, че откриваме сезона и за да няма жертви - нека за този ден летците променят траекторията си или поне височината на полетите. Инак от голямата пукотевица може да има и свалени самолети, предупреждава баш авджията, който вече стяга дружинката. 95 ловци са подновили билетите си за този сезон. До края на октомври е позволен и отстрелът на сърни, затова 60% от нашите ловци си имат индивидуално позволително за този вид лов. 30 лв. са платили за него, но пък има как точните им мерници да срещнат слука.
Над 80 сърни сме преброили при таксацията и най-малко 11 разрешителни ще получим за отстрел, пояснява Говедаров.    
Нови 103 ловци от Смолянско вече лъскат пушките си за новия сезон за дребен дивеч, който тръгва тази събота. 106 човека от Смолянско са започнали курса за авджии тази година, но с 3 по-малко са го завършили успешно, пояснява шефът на Регионалната дирекция по горите инж. Венцислав Фурлански.
Затова пък досега заверените билети за 2011 г. са 3 523, докато през 2010 г.са били с 14 повече или 3537. Което ще рече, че и ловците ги е хванала кризата. Тъй като заверката на билета струва към 115 лв.
С нетърпение чакаме сезона, сочат пък авджии от региона и вече са пресметнали до секундата, кога ще застанат на старта. Според тях от заветния изстрел в баира ги делят само 3 дни, 5 часа и 4 секунди.
Понамалели са авджиите спрямо предходната година и в търънската дружинка, но до 1 октомври също си  заверяват билета, отваря вратичка за закъснелите Явор Говедаров. Само че ще платят с 20 лв. отгоре като глоба. Поне така сме решили в нашата дружинка, тъй като срокът за тази календарна година е бил до 28 февруари, уточнява той.  
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар