вторник, 25 септември 2012 г.

ЕКСКМЕТ АЛАРМИРА ЗА ПРОПУСНАТА ГОДИНА ЗА 7 МЛН.ЛВ.

РАЗВАЛЕН ТЕЛЕФОН
*Как приятелката на главния юрист на Община Смолян г-н Равелов без конкурс оглави Българо-немския център, попита екскметът на Смолян Дора Янкова и заяви, че за бавенето на 3-те проекта, финансирани през Солун, вина има липсата на административен капацитет в "правото" у кметството на областния град    

След година ще чуете: “Дора е виновна за забавените три проекта по Европейско териториално сътрудничество: Алибеевия конак, Каньона на водопадите и разкриване на крепостите по Арда”. Това заяви вчера на пресконференция в Смолян екскметът на областния град и областен лидер на БСП Дора Янкова. И посочи, че вече има пропусната година по проектите, а причината е, че липсва административен капацитет в правната дирекция на Община Смолян. И трите обществени поръчки бяха пратени в Солун за  съгласуване от бившия директор на дирекцията по европроекти Илия Годев. Но те стигнаха дотам, че двама от консултантите от София по спецификата на крепостите това лято бяха казали - ако нямат капацитет - те да им напишат решенията, да се прави къщичката на водопадите. Можеше тя да е станала. Забавянето е неоправдано, според  Янкова. До февруари или март трябваше да отпуснат обществените поръчки, защото бяха готови. Каква е работата на оценителната комисия?  - да седнат да напишат решения, а сега ще се наложи да поискат удължаване на срока от Солун. Какво са усвоили по тези 3 проекта за една година, а те са за общо 7 млн.лв.? - попита риторично бившият кмет, чиито екип е писал и защитавал проектите.
В Гърция вече са си реализирали обществените поръчки - управлението е поотделно, но ресурсът е общ, вметна Янкова.     
 С тези 3 проекта се цели развитието на туризма - да се разкрие потенциала на региона с Алибеевия конак и да се сложи началото на етнографския комплекс в Райково. Паралелно с това, Каньонът на водопадите да се укрепи и да получи допълнителна инфраструктура с къщичката, която архитект Атанас Каджебов реализира. Сега разбирам, че са избрали фирмата на Красин за изпълнител. Тук са и крепостите, които да дообогатят поречието на река Арда с логистика и в подкрепа на местните хора. Ако догодина не  приключат проектите, ще има финансови корекции и очаквам да кажат, че Дора е виновна. Като сега казват, че е скапан проектът на Сосковчето, ами нормално е, като изграждаш инфраструктура да знаеш, че ще има довеждащо електричество. Това не влиза в проекта, но Общината е гласувала допълнителни пари и това момче, което е заместник-кмет по тези проекти, казва: “колко лош проект са ми оставили”. Ами да го обсъдят с г-жа Палагачева, да видят от къде да докарат вода и къде да направят право на преминаване, това е било и за Момчилова крепост, така са били всички проекти, разкри от своята практика ексградоначалникът. И прогнозира отново да е на първа страница на някои вестници, че : “Дора е виновна”, което също беше практика последните 9 г.
Липсата на приемственост по проектите се превърна в развален телефон за новата управа и наистина води до закъснения в сроковете на изпълнение от страна на Смолян. 
Единственият проект, който тръгва оттук нататък, е по отношение на рибарството, но пък не са включили известните рибари от общината, вметна полушеговито общинският съветник в ОбС-Смолян от БСП инж. Димитър Кръстанов, с което разкритикува новото ръководство на Общината, че изостава в разработването и защитаването на нови проекти.
Чувам, че българо-немският център не бил нужен на смолянчани. И там нямало никакви немски пари, както казва един млад господин, в чийто квартал Райково е центърът, върна темата за осъществените проекти Янкова и визира зам.-кмета на Смолян Марин Захариев. Тя поясни, че тук е пренесена ксантийската гимназия и Общината се е почувствала длъжна да запази предмета на дейност, близък до образователния,  докато някои са предлагали да продаде обекта за изграждане на хотел. Запазена и ремонтирана е и детската градина, неслучайно министър Тотю Младенов е дал миналата година там пресконференция за своите програми, същото ще прави и днес. Но защо ръководител на Българо-немския център в Смолян е приятелката на докарания от Пловдив главен юрист на общината Равелов, а не е смолянчанка. На какво основание са я уредили на престижна работа без конкурс - попита бившият кмет.
Лили БЛАЖЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар