вторник, 4 септември 2012 г.

ВИЦЕПРЕМИЕРЪТ ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: ПИТАЙТЕ ЯНКОВА ЗАЩО НЕ СТЕ ВЪЗСТАНОВИЛИ ЗАЛАТА С БЮДЖЕТНИТЕ ИЗЛИШЪЦИ

* Нали вашата приятелка имаше възможност да управлява по времето на Сергей Станишев, насочи журналистите към питания вторият човек в държавата и обеща до 2013 г. Смолян да има многофункционална зала, тогава ще станел и обходът на Чепеларе, който ще се работи от идната пролет
* МВР-министърът пое да информира просветния министър Игнатов, който да търси помощ за физкултурен салон на смолянската ПМГ  


-Г-н Цветанов, пожелахте среща с тежкоатлетката Милка Манева, поехте ли конкретни ангажименти относно спорта в Смолян?
 - Материална спортна база се руши над 30 години. А в момента най-важното е да създадем условия децата да влязат в спортните площадки и спортните зали, защото това е спорт, това е здраве. И това е предпоставка да ги ограничим от пороците на днешните условия, в които живеем. Да, ще направим многофункционална спортна зала за Смолян. Ще възстановим плувния басейн, защото днес разбрах, че децата на Смолян ходят на плуване в Девин.
Къде беше тази кметица, която излиза и казва как всъщност в момента, някои от общините са ощетени. Тя имаше възможност да управлява вашата приятелка Дора Янкова по време на управлението на Сергей Станишев - когато имаше бюджетен излишък, защо не направи възстановяването на този спортен комплекс? Защо не направи възстановяването на този плувен басейн? Защото никой не мисли за децата на България и как да направим условия да останат тези деца в страната ни.
- А ще се ангажирате ли със срокове за възстановяване на спортната зала и плувния басейн?
- Ангажиментът, който премиерът винаги е поемал към решаването на реалните проблеми в местната власт и партньорството и помощта, която държавата да даде на тези общини, аз ви гарантирам, че това ще се случи през 2013 година. Защото знам какви усилия полага премиерът и как изцеждаме от всякъде средства, за да може да подпомагаме точно тези региони, които всъщност обезлюдяха и на които трябва да създадем условия, тези деца да се чувстват уютно и комфортно. Знаете ли какво е притеснението за родителите, когато децата им отиват в Девин на басейн?
- Да, сигурно се притесняват. 
-А защо не са поставили този въпрос на Дора Янкова? И какво ви е отговорила тя. Нали Станишев управляваше, нали идваше тук.
Знаете ли, че в момента проблемът, който има кмета Мелемов, е с изхранването на детските градини. Знаете ли, че договорът, когато е сключен през 2010 година, е с отложено плащане две години. Какво значи това, консумираш, без да плащаш? И в момента идват фактурите - през 2012-а. 20 млн. дефицит и почват да говорят... Трябва да бъдем много обективни във всичко това, което говорим. И ви уверявам, че това не е диктатура и не е диктат.
Ние сме демократично общество, свободата на словото е силата на демокрацията. Хората са тези, които преценят кой какво прави за тази държава и кой какво е направил през тези 20 години. Това, което правим и това, което се стараем - ето тези автомобили, които в момента са тук. Защото това е по трансгранично сътрудничество. Това е силата на държавата, когато е в ЕС. Разбира се, че всеки може да говори всичко.
- Защо ПМГ-Смолян, няма физкултурен салон?
- Ще направим всичко възможно, ще говоря с министър Игнатов, да може да включи в програмата си някакво срочно изпълнение за вашата гимназия.
- Какво предвижда кабинетът като най-належащо, с което да помогне на Смолянска област?  
- Това, което сме заложили с премиера за Смолянския регион, е проектната готовност за околовръстен път за Чепеларе. Кой е този политик или кое е това управление, което се задълбочи в решаването на този проблем. Защото инвестирахме много пари в развитието на Пампорово, но никой не помисли за жителите и гражданите на Чепеларе. Целият този поток, който идва към Пампорово, влиза като фуния във вътрешността на Чепеларе и е предпоставка за тежки ПТП-та, предпоставка за човешки живот, който може да отиде от несъобразена скорост. И никой не е мислил за това, което трябва да се реализира с един околовръстен път, това сме поели като ангажимент преди година. В момента проектната готовност е почти готова, остава само над реката да се извърши съответният проект и обезщетяването. Имаме уверение, че от март месец, когато метеорологичните условия позволяват след тежката зима, която предполагаме,  ще започнем изграждането на околовръстен път за Чепеларе с европейско финансиране.
Поехме като ангажимент пред община Доспат и населеното място Сърница -  пътят между тях. Най-ужасният път в България, 7 км. Никой не предприе действия за парите от излишъка, които имаше страната ни, когато имахме инвестиционния дъжд и когато още нямаше тежка икономическа и финансова криза. Защо не се направи това?
Понеже слушах преди няколко дни Димчо Михалевски, който все пак е от вашия регион тук, защо той не направи този обходен път, той отговаряше за тази тема. Защото никой не искаше да се случва нещо в България.
Наистина собствена политика може да развиеш, когато се стабилизира общината, търсят се стъпки за решаването на проблемите. Но не може да стане с магическа пръчка, разберете. Търсят се възможности да се погасят оставените от предходния мандат задължения. Нека да си зададем въпроса защо се стигна до тях. Аз не знам дали Дора Янкова идва тук, ако е тук, питайте и нея по тази тема.
Как мога аз като министър на вътрешните работи при положение, че има констатирани проверки и те са вкарани в прокуратурата, да взема отношение. Прокуратурата е тази, която преценя дали има достатъчно доказателства. Ами водното огледало в Кърджали, проектът тръгва с 14 млн. и завърши на 70 и няколко милиона. Погледнато реално се вижда, че има злоупотреба, но всички процедури са минали и с мълчаливото съгласие във времето, когато се е реализирал този проект, всичко е приключило и всичко е фактурирано. Знаете, че с премиера от МС вкарахме в парламента гласуването на покриването на тези задължения, които трябваше да бъдат платени.

Ползвани са въпроси и на други медии

Няма коментари:

Публикуване на коментар