събота, 22 декември 2012 г.

НАЙ-КРАСИВИТЕ КРИСТАЛИ ПЪТУВАТ ЗА САЩ И ГЕРМАНИЯ

Най-ценните експонати с по три минерала показва инж. Сираков.
Най-красивите кристали и цели друзи със съцветие от полезни изкопаеми, извадени от маданските мини, са намерили място в колекциите на американци отвъд океана, германци и англичани. Ценят ги, защото родопската съкровищница на подземни богатства е станала известна на света още от дълбока древност, а и в последствие - при изследванията на френския геолог Ами Буе, правил проучвания по балканските земи.
Най-скъпият екземпляр, измежду 581 експоната на прочутата Кристална зала, който до преди приватизацията бе притежание на “Горубсо-Мадан”, е една друза от сфалерит, галенит и кварц, които са с едра кристализация, обясни инж Атанас Сираков- уредник на залата и маданския музей. Галенитът е оловният сулфит, който изобилства в смолянския район. Името пък на цинковия минерал сфалерит идва от гръцкото сфалера - което означава лъжлив, измамлив, тъй като се среща в най-различни нюанси и също е характерен за тукашните мини. За маданските рудници са характерни и красивите родохрозити - чиито розов цвят е дошъл от съдържанието на мангана. За да не избеляват обаче и да не придобиват белия цвят на планинския кристал, не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина, издават тайната на съхранението на камъните вещи в колекционерството специалисти.
В залата има и множество ахати, те обаче се добиват от рудниците на Източните Родопи. Ахатът е ивичест кварц, което позволява да се оцветява, издава инж. Сираков една от тайната на модните напоследък ахати, блеснали в пинк, розово и турско синьо. Той е направил 16 години от трудовия си стаж в рудник “ 9-ти септември” на “Горубсо Мадан”. Но след като затварят мината през 2000 г., отива на работа в Общината, която по времето на финансовия министър Муравей Радев става собственик на залата.
От синия камък пък, с който се пръскат фиданките срещу болести и лозите срещу мана, може по химичен път да се получи изкуствен кристал - меден сулфит с 5 молекули, издава новите тайни за производството на тъмносините ромбоиди, които привличат вниманието на посетителите на залата и се продават. Цяла витрина има с тях, с ахати, опали, аметисти и различни видове кристали, превърнати умело в сувенири и медальони, които гостите на града могат да си купят за спомен от туристическата си обиколка в миньорския град.     
Най-често срещаният минерал от групата на карбонатите е калцитът, който се среща в най-различни форми: ромбоедри, скаленоедри, призми и др. Не е рядко срещан и кварцът, който привлича отдалеч с многобройните си игрички, красиво грейнали най-често в комбинация с оловните късове. Има го и в розов цвят. Халкопиритът се среща в изобилие в маданските мини и той понякога е в комбинация с кварц. Интересен като гледка е папиршпатът и сфалеритът, които приличат на съкровища от нацепени миди. В залата са изложени и геоди.
Всичко имаме, само самородно сребро не сме представили, обяснява инж. Сираков. Но и вмята, че от 1984 г. нито един екземпляр нов не е попълнил колекцията. Макар на черния пазар да излизат всякакви видове кристали, които по размери понякога надхвърлят дори квадратен метър.  Така по неведоми пътища те стигат до столицата, а оттам - в чужбина. В “Горубсо” ваденето на кристали, за разлика от диамантените мини, не се преследва.
Няма смисъл това ценно и красиво подземно богатство да се попилява, тъй като по време на производствения цикъл кристалите се смилат заедно с рудата и после отиват във флотационните фабрики, в които се извлича концентратът. Дори са пречка при химическото извличане на оловото и цинка, напомнят специалисти. Така че миньорите, натъкнали се на красивите подземни съкровища, не само не ги унищожават, но и ги спасяват, за да разнасят славата на маданските мини из цял свят.
Няма турист на града, който да не е посетил Кристалната зала, издава инж. Сираков. И уточнява, че за последната година, като Вип-гости на Мадан, тук са влизали предимно представители на турското посолство и гърци от побратимените с миньорския град общини. Той още помни и влизането на президента Георги Първанов заедно със съпругата му Зорка по време на една от предизборните кампании у нас преди 5-6 г. 
Наистина Бойко Борисов идва като премиер 3 пъти за тази година в Мадан. Но в еуфорията за решаване на най-тежките проблеми в минното дело, когато хората от “Горубсо” стояха без заплати, никой не се сети да го покани в залата, съпостави още инженерът, който е завършил специалността “Разработка на полезни изкопаеми”. Затова пък за Коледа и Нова година най-непретенциозните подаръци са кристалите, под формата на висулки за медальони, обеци, коледни дръвчета и др. Всички те пък според различните зодии, носят късмет, щастие, дълголетие и най-вече здраве.

Анета ТОДОРОВА





Няма коментари:

Публикуване на коментар