вторник, 11 декември 2012 г.

СВАЛЯТ КМЕТ ЗАРАДИ КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ


НЕ СИ ЗАКРИЛ ФИРМАТА...

Кметът на Долен Захари Кадиев може да бъде свален заради конфликт на интереси, стана ясно вчера. Председателят на ОбС в Златоград е внесъл преди дни в Общинската избирателна комисия предложение да се произнесе по въпроса за лигитимността на селския управник. Причината е, че човекът не е закрил фирмата си.
Поканихме Кадиев на изс
лушване, а и събрахме необходимите документи, за да сме наясно с казуса, посочи шефката на Общинската избирателна комисия Зорка Хаджиева. В правомощията на нейната комисия е да отсъди има ли нарушение на кмета или не. А причината да се иска отнемане на пълномощията му е нарушението на чл. 41, ал. 1 от ЗМСМА и неизпълнението на ал. 3 от същия закон. Сиреч Кадиев не е закрил дружеството, на което е собственик и не е уведомил затова Общинската избирателна комисия и ОбС,в едномесечен срок от поемането на новата административна длъжност.
Човекът се яви в деня, насрочен за изслушване и изрази дълбокото си съжаление, че не е прекратил дейността на фирмата си. Извини се, показа и документи, че от дата 2.11.2012 г. има внесено заличаване и реално от 16 ноември фирмата му е спряна. Но всичко това е станало след подадения срещу него сигнал. И закононарушението е направено, посочи още председателката. Тя уточни, че предметът на дейност на фирмата на доленския кмет е много разнообразен. Но той имал и заведение.
Захари Кадиев става управник от партия Новото време на Емил Кошлуков. Избираем кмет е, преборил се с няколко кандидати на изборите миналата година, включително и срещу представители на големите партийни мастодонти у нас. Злите езици коментират в Златоград, че попаднала от неговата фирма фактура в Общината, е причина случаят да лъсне на вниманието на управляващите в града на Дельо войвода. И те да се самосезират близо година след като той е в нарушение на закона. Кога самият Кадиев е узнал, че е настъпил котарака за опашката, не е ясно. Но подобни ситуации - кмет да има незакрита фирма, не са рядкост за Смолянско. Преди близо 10 г. тогавашният смолянски управник и настоящ общински съветник Данчо Киряков бе засечен с незакрито дружество и след направена констатация на заседание на ОбС, той призна, че е така. Но отсече “Накажете ме!”. Само, че тогава в закона не беше вписана никаква санкция, докато сега вече има черно на бяло посочено, че управникът, който вече е положил клетва, трябва да сдаде поста.
Вчера на заседание ОбИ-комисията в Златоград реши единодушно какво да прави с кмета на Долен - да го свали. От 17 члена присъстваха 15 и всички бяха категорични, но ние нямаме друга законова възможност, коментира след заседанието, проведено от 17 часа снощи, Зорка Хаджиева. В 7-дневен срок пък Кадиев има право да обжалва решението пред Административен съд, както гласи самият закон.
Според запознати от Златоградско, дори и да влезе в сила това решение, мъжът отново щял да се кандидатира. И дори имал шанс пак да спечели. Дали ще е така, бъдещето ще покаже.

Няма коментари:

Публикуване на коментар