вторник, 4 декември 2012 г.

РОДОПА СЪБРА 40 НА ПРАЗНИК ВЪВ ВАРНА

КОГАТО ПЛАНИНАТА ЦЕЛУВА МОРЕТО

Първата по рода си среща на родопчани във Варна се състоя в механа “Каролина”, край морската столица. Над 40 човека от Смолянско се веселиха до късни зори с родопска музика и лакардии. Инициативата за събирането бе на студентката по “Фармация” Стефка Стойчева и народния певец Христо Шехов. За две седмици, чрез социалната мрежа във фейсбук двамата канят повече от 80 родопчани, живеещи в града. Почти половината откликват, а програмата за цялата вечер е тяхно дело. Най-очаровани от нея се оказаха останалите гости на заведението, които по техни думи се пренесоха направо в планината на митичния Орфей. Химнът на Родопите “Бела съм, бела юначе” в изпълнение на младия гайдар Марин Бобев - студент по стоматология и певеца Христо Шехов, изправи на крака всичко живо.
“И въпреки че планината опустява, ние ще носим родопското в себе си и ще го предаваме на нашите близки и приятели. Помнете,че където и да сме, ние сме истински родопчани! Пазете силния си дух и родопска воля и никога не забравяйте къде са корените ни, призова Стефка Стойчева. А Шехов напомни думите на акд. Антон Дончев от романа “Време разделно”: “Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед. Няма връх, на който да се изкачиш, та да я познаеш с един поглед. Трябва да я извървиш и да я изстрадаш, та после да я събереш в сърцето си и да я погледнеш - ала трябва да имаш сърце на орел. Не можеш да видиш Родопа с очите си, трябва да я видиш със сърцето си. Със затворени очи, в себе си.”
Кръшни хора немалко от гостите са възпитаници на известния хореограф Русанка Бодурова и са рипкали дълги години в райковския клуб “Хоро”. А сега продължават в неговия побратим - варненски клуб “Мераклии”. Гайдата на Марин и акордеона на Христо напълниха сърцата на родопчани, а на някои и очите. С лакардии се включи и представител на клуб “Зевзек”. Далече от родния край, едни дошли да учат, а други - останали в града на мечтите си, след като завършили своето образование като: лекари, архитекти, предприемачи, всички се обединиха, че това няма да е последната им среща, а се поставя начало на една традиция. Христо пък напомни, че в Пловдив на подобни срещи се събират над 500 човека. В София също всяка година се събират родопчани.
Следващият път ще се съберем да врътнем едно чеверме, предложи Александра Юферова. А дали бързо приетата й идея ще се осъществи, ще покаже бъдещето. Смолянци, известни със солидарността си обещаха, че ще си помагат един на друг. Вечерта създаде нови приятелства, а защо не и семейства. На раздяла Шехов напомни: “ тази вечер планината беше тук, за да целуне морето!”
Орлин КИСЬОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар