вторник, 11 декември 2012 г.

ХРИСТИЯНИ И МЮСЮЛМАНИ ПРЕПЪЛНИХА "СВЕТИ НИКОЛА"

ЗА ИЗЦЕЛЕНИЕ - СРЕЩУ НИКУЛДЕН В ХРАМА

* 15 от цялата област останаха да преспят, за да получат от силата на Чудотвореца

свещеник Васил Маджаров

Християни и мюсюлмани препълниха храма “Св. Никола” в смолянския кв. Устово на Никулден. 15 пък поискаха предната нощ да преспят в църквата за изцеление и срещу уплах, и магии.
Господ ще чуе едните и другите и ще им помогне според вярата, нямам право аз да определям кой да влезе и остане в църквата, заяви дългогодишният свещеник Васил Маджаров. И въпреки младостта на годините си, носи зрелостта на мисията, която е поел - да служи на бога и хората.
И той потвърди голямото желание на хората да се докоснат до чудесата на светеца.
Най-силният ден, за да получиш изцеление не е някой празник, а оня, в който имаш вяра и се отдадеш искрено на молитва, вмята отецът. Което и обяснява защо в църквата му винаги има хора, които идват не само от квартала, а от целия регион. Пък и повечето смолячани обичат по-често да са там, отколкото в храмовете, които са по-близо до дома им.
Господ не отбира, затова мюсюлмани и християни, българи и роми дирят спасение и помощ в “Св. Никола”, обяснява и Замфир Манчев, който от години почита именно Николай Чудотворец. И според него храмът на светеца в Устово не случайно привлича всички, защото отърва мало и голямо от надвиснали беди. Ако става дума за операция, няма да се размине само с преспиване в църквата, да не си правят илюзия хората. Но ако е за изцеление на душата, от която пък идват всички реални болести, там е лекът, пояснява бай Манчо. И наистина в нощта срещу четвъртък мнозина родопчани помолиха свещеника Васил Маджаров да пренощуват в храма, за да получат от магнетичната сила на Чудотвореца. Наплашени деца, бездетни жени там получават видение и се сдобиват с кураж, а майките - с рожба. Тук падат уроки и зли магии, затова идват хора от Златоград, от Доспат, от Смолян и от Чепеларе. Отърсват се от негативното, с което ни залива напоследък ежедневието, от лошотията човешка, която причинява пакости. И поглеждат с леко сърце на света, издават очевидци. И благославят светеца, който неслучайно е наречен Чудотворец.
Малцина знаят, че Св. Никола пази и пътниците и макар в Родопите да няма море, то и тук попътен вятър ще съпровожда возилата им по пътищата на родината, че и в чужбина, ако чудотворната иконка на светеца ги съпътства. Това обаче става само с чистотата на помислите и вярата в сърцето, издават запознати. А за чудесата на устовската църква се говори от десетилетия. Водените там като деца от майки и баби, вече сами водят своите внуци и внучки. И разказват, че осланялите се на нейната помощ са хиляди.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар