вторник, 4 декември 2012 г.

ОСТАВКИ: СДС-ТО В СМОЛЯН ХЕПТЕН ИЗЛИНЯ

СДС-Смолян, комай ще го има само като букви. Според вчерашно изявление от партийната централа, над 15 членове на организацията в Смолян напускат партията заради позорния акт на изключване на тримата депутати. Сред тях, пак по данни от прессъобщението на сините, са двама от основателите на СДС в Смолян Петър Узунов и д-р Кузман Гелов, както и бивш председател на общинското ръководство Христо Балабанов. Някои от декларациите за напускане са изпратени до централата на “Раковски” 134, а останалата част от молбите ще се внесат на следващото заседание на партията в Смолян. Мотивът на дългогодишния шеф на РЗОК в Смолян, д-р Гелов е тривиален - опорочаването на синята идея от това ръководство, “което се държи като ръководство на комунистическа партия”. Макар че опорочаването на идеята за демокрация в сините редици върви вече 10 години, още при първите избори, когато измежду 3 имена на партиен принцип СДС-Смолян, трябваше да излъчи събралият най-много гласове. Това обаче не стана и кандидатурата на д-р Никола Проданов бе подменена парашутно от кандидатурата на Данчо Киряков, но сините не възроптаха, а си останаха под строй в партийката. И почнаха на порции да отлюспват неудобните. С предпоследните, от които - общинският съветник Стоян Иванов и общинският председател Иван Кънев отвяха преди година, за да спуснат точно преди кметските избори пак парашутно друг - Петър Узунов, който почти 10 години не е играл никаква роля в партийния живот нито в областта, нито в общината, макар че зае и двата поста. Естествено идва и развръзката - следизборното му оттегляне от областния пост, а само преди близо два месеца. Още тогава лъсна кризата сред сините редици, след като за председател на Областния съвет в Смолян е избран златоградчанин. Инж. Петко Валенцов е общински председател на сините в Златоград от 2003 г., работи като изпълнителен директор на “Автотранспорт” в пограничния град. Явно е, че ще ръководи структурата от дистанция.
След тази рокада, Узунов вече излиза и от СДС, но то отдавна не му носи нищо, защото няма нищо за приватизиране, коментират в Смолян очевидци на партийния разпад вдясното.
Д-р Гелов пък сочи като мотив и употребата на името на Петър Стоянов. “Ако толкова имаха желание той да стане председател на Конституционния съд, трябваше да го предложат тогава, когато се издигаха всички кандидатури, а не под диктовка на други партии”, допълни медикът. И заяви, че напуска с огорчение, защото “синята идея на практика е опорочена и партията се превърна в ООД”. Явно, че той визира търговско дружество, а какво има предвид, сигурно той е по-наясно с нещата. Факт е обаче, че СДС в последните години пропада все по-дълбоко зад борда. Донякъде това се дължи на липсата на разпознаваеми лица в него, а донякъде и на желанията на останалите в “синьото” сами да си правят чистки.
Ани ЛЮБЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар