петък, 7 декември 2012 г.

СЛЕД ЗАБРАНАТА ЗА ОТСТРЕЛ НА МЕЧКИ - ДЕПУТАТЪТ МИХАЛЕВСКИ ПРЕДЛОЖИ РАЗСЕЛВАНЕ НА ЗВЕРОВЕТЕ


Димчо Михалевски
След забраната за отстрел на кафява мечка, приета на първо четене в парламента като промяна в Закона за лова, вчера депутатът от Смолянско Димчо Михалевски предложи хищникът да се разселва.
Още когато излезе квотата за отстрел, прокламирана от земеделския министър Мирослав Найденов, аз се възпротивих, защо

то това не решава проблема - няма как да се отстрелят 100 мечки в Родопите, напомни той. А паметливи припомнят, че бройката за страната годишно се върти около 30, а само за Смолянско бе най-голяма -10. И въпреки това едва половината от дадената квота е изпълнена, тъй като мечка лесно не се убива.
Заради европейската комисия и започналата срещу България наказателна процедура, се наложи България да промени закона, касаещ защитения вид. И да спре гърмежите срещу него, независимо, че в региона има вече убит и двама ранени от мечки. Предложението на народния представител е регулиране на популацията чрез разселване от Родопите към други райони. Това ще правят еколозите, а държавата ще гарантира свободен достъп на стопаните до техните земеделски имоти и гори. Той изтъкна необходимост и от програма за създаване на устойчиви и продуктивни работни места. Даване на работа не на чистачи и метачи, ами на истинска дългосрочна работа. Като напомни, че само от 3-те нагласени търга, проведени от Южноцентралното предприятие на горите в Пампорово, на държавата е нанесена щета за 10 млн. лв., които са щели да влязат допълнително в държавната хазна. И с тях да се отварят също работни места.
В тази изкуствено създадена структура след закриването на горските стопанства в Пампорово и Чепеларе, се получават немалки заплати. Средният ешалон взема по 1400-1700 лв., както видях справката за възнагражденията им, дадена на комисията за конфликт на интереси. Сумите не са никак малки, на фона на Смолянско, съпостави вчера Дора Янкова.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар