четвъртък, 6 декември 2012 г.

БСП ПРИЗОВА: ВСИЧКИ НА НЕПОДЧИНЕНИЕ ЗА БОЛНИЦАТА В ДЕВИН

Николай Мартинов, Димчо Михалевски и Дора Янкова
Всички трябва да сме съпричастни към съдбата на хората от 3-те общини -Девин, Борино и Доспат, останали без здравно заведение, заяви вчера лидерът на социалистите в Смолянско Дора Янкова. И обяви, че очаква родопчани от цялата област да подкрепят на 12.12.2012 г. излезлите на протест.
Днес (бел. ред. вчера) съм пътувал 2 часа от Доспат до Смолян
, а ако има пострадал от селата, които са на 20 км. от нашия град, ще им се наложи да пътуват 3 часа до вашата болница, заяви пък общинският председател на социалистите от западните за региона покрайнини Михаил Танев. При инфракт и инсулт през зимата по завоите ще могат ли тези хора да оцелеят, докато получат помощ в Смолян, зададе той риторичен въпрос. А по-младият му колега-председател на организацията на левицата в Девин Николай Мартинов, който е и общински съветник, направо окачестви това като геноцид спрямо съгражданите му.
Според депутата Димчо Михалевски по време на управлението на ГЕРБ от 7 здравни заведения в областта, са останали 4, а 3 са закрити. Парите в този сектор са паднали с 1/3 и причината е в покачените критерии по клиничните пътеки, които малките болници не могат да покрият и така на практика остават без пари и без възможност да привлекат специалисти. Народният представител е взел от здравната каса справка за парите, инвестирани в здравните заведения от региона, от която личи, че докато през 2007 г. на смолянската болница са се падали 60% от средствата за здравеопазване, то те сега са качени на 75%. В същото време едва кретащите МБАЛ в Мадан и Златоград са с намалени пари, тъй като все по-трудно покриват пътеките, за да получат средства.
Защо ГЕРБ позволи новосъздадените 18 частни болници да получат 20% от ресурса за здраве? За “София мед”, още преди да е регистрирана се знае, че има одобрени милиони, а за Девин, чиято болница в началото на годината имаше лиценз, но нямаше планирано нищо, попита Михалевски и назова това схемаджийство, което обрича общинските МБАЛ, а от там и населението на цели региони.
Той предложи Дянков да даде безлихвен заем на общината, за да покрие 1 800 хил.лв. борч на местната болница и тя да заработи. А компетентните органи да си свършат работата и да кажат през годините кой е източил “девинските здравни грижи”. Не може област Враца при равнинен терен да има 5-6 общински болници, а Смолян - в планината да се затварят здравни заведения и народната представителка д-р Дариткова да недоумява, защо й се сърдят. Вината, че 80% от общинските здравни заведения имат по над 500 хил.лв. борч и потъват все повече и повече в повишените стандарти и неадекватното управление на здравеопазването. Това заяви още Михалевски, докато “Родопи Вест” алармира тази теза още преди повече от две години със затварянето на Рудоземската МБАЛ, а после и тубдиспансера в Смолян.
За 5 минути работа е отварянето на обекта в Девин и то не с две, а с 4 отделения, както настояват там. Финансовият министър да разпише средствата, а здравният да пусне заповед към коя болница ще функционира, заявиха още социалистите. И напомниха, че обещаните в Смолян от здравната министърка субсидии за здравеопазване въобще не фигурират в бюджета на Дянков за идната година, което ще рече, че са лъжа.
Ани ЛЮБЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар