вторник, 11 декември 2012 г.

КРАЙ НА СИРОПИТАЛИЩАТА - ДЕЦА НАМИРАТ ДОМ, 44 СА ПРИЕМНИТЕ СЕМЕЙСТВА

Сийка Иванова и София Сиракова от общинската служба по социално подпомагане
Смолянска област е първата в България, която слага точка на институцията за отглеждане на деца. И последните малчугани, изведени от Дома за медико-социални грижи в смолянското село Широка лъка, са вече в приемни семейства. Това разказа на пресконференция вчера Сийка Иванова- директор на Регионалната дирекция “Социално подпомагане”. И напомни за предприетата от правителството програма за деинституализация на децата в Република България. Доказано е, че 3 месеца в институция забавят за месец развитието на децата, което до 7-годишната им възраст се отразява много. Не че в домовете няма грижи към тях, но там малчуганите нямат реалната обстановка на живота, а и топлината на семейството. Затова Сийка Иванова приветства 43-те професионални семейства, които функционират в региона. А на две от тях предстои да бъдат разгледани документите в Комисията по приемна грижа, която вече функционира към Регионалната дирекция в Смолян, създадена от 28 август тази година с министреско постановление 197.
29 са семействата в Смолянска община, 7 са в Рудозем, 5 в Девин, две в Чепеларе и по едно има в Борино и Баните.
Повечето от тях отглеждат малчугани от региона, тъй като “нашите” деца са вече малко, в Девин и Рудозем са поели от Пловдивско, а в миньорския град и от Кърджалийско.
Според справка на социалните досега по трудов договор приемните родители получават 435 лв., ако гледат едно дете, 464 лв. - за две, а ако поемат грижата за повече, ще вземат 493 лв. Парите им са обвързани с минималната работна заплата, от която те вземат от 150% нагоре. Отделно са парите за покриване на разходите на самото дете - до 7 годинки - 195 лв., до 14 години сумата е 227.20 лв., а до 18 г. е съвсем различна. Отделно, ако възникне необходимост, социалните служби поемат и неотложните потребности на малчугана.
Истинска революция се извърши в нашата сфера за тези години, удари чертата Иванова. Първо - хората вече не крият децата с проблеми, а създадените за тях дневни центрове за деца с увреждания - Смолян, Златоград и Доспат, показват, че тази услуга се приема много радушно от семействата. Така майките могат да работят, а децата им се социализират и то при много добри условия. Своя ниша са намерили и Центровете за обществена подкрепа: Смолян, Девин, Златоград, Неделино, Рудозем и Доспат. В центровете за настаняване от семеен тип, каквито има в областния град и в чепеларското село Павелско, в които живеят по 8-15 деца, те се приучват на навици като в семейство. Опитват се сами да се грижат за себе си, ходят на детска градина и училище. Персоналът се грижи за по-малко деца и има резултати в тяхната социализация, отчетоха социалните. Наблюдаваното жилище пък поема излезлите от домовете пълнолетни младежи, които за 6 месеца могат да останат там, да се приучат да се грижат за себе си и с помощта на социалните работници да се устроят постепенно - на работа и квартира.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар