вторник, 11 декември 2012 г.

ПРОВЕРЯВАТ ПОДПИС НА МЪРТВА


ЕКСПЕРТИЗА ЩЕ ДОКАЗВА КАРАМУСТАФОВ ПРЕОТДАЛ ЛИ Е ДИСКОТЕКАТА

Плантацията за канабис в доспатската дискотека.
Графологичната експертиза с подписите на мъртва жена, с която е подписан договор за преотдаване на дискотеката в Доспат под наем, не е готова. Това стана ясно вчера при гледането на мярката на Кемал Карамустафов, който поиска съдът да го пусне от ареста. 55-годишният доспатчанин е пуснал молба за изменение на взетата спрямо него мярка за неотклонение “задържане под стража” в по-лека - “домашен арест” или “подписка”.
Мъжът се оказа зад решетките след спец акция на полицията, когато в затворена дискотека “Стар лайт” бопаджии откриха цяла плантация с канабис. Помещението е оборудвано с климатици, кварцови лампи, влагомери, вентилатори и са създадени всички условия за отглеждане на растения от рода на конопа. Общо 1111 стръка, високи до 1.50 метра, изброиха униформените растенията, засадени в саксии в две от сервизните помещения на обекта. А тъй като Кемал е нейн управител, обвинението бе насочено към него. 82 кг. дрога изтеглиха тогава в сурово състояние, експертите от БОП. И изчислиха стойността й над 1 млн.лв.
Три дена полицията не можа да открие доспатчанина и от 17 до 20 август той е търсен като обявен за общодържавно издирване до момента, в който сам се предаде на полицията в Смолян, пристигайки с адвокат. Вероятно тогава е и представил договора за преотдаване под наем на заведението на жена, която се оказа починала. Нейният подпис ще сравнява графологичната експертиза, но според договора, който е подписал пък с кооперацията, чиито помещения всъщност е наел родопчанинът, той няма право да ги преотдава на трети лица.
Още на 29.10.2012 г. Окръжен съд - Смолян, наложи спрямо него мярка за неотклонение “задържане под стража” с мотива, че съществува реална опасност Кемал да се укрие или да извърши ново престъпление, като например подбуждане към лъжесвидетелстване, чрез оказване на психически тормоз върху лица, които са давали показания по делото и по този начин да затрудни разкриването на обективната истина.
По закон той има право след определен период от време да поиска изменение на мярката, стига да има промяна в обстоятелствата около него. В молбата към магистратите, за тази промяна Кемал твърди, че през времето от налагането й до края на ноември 2012г. по досъдебното производство не са извършвани действия по разследването, от което следва извода, че всички доказателства са вече събрани по надлежния ред. И той не би могъл да повлияе на свидетели или вещи лица, сочат от Темида. Като причина за промяна на мярката се изтъква и съдействието на обвиняемия на органите по разследването, чистото му съдебно минало и невъзможността да управлява дейността на фирмата, която представлява. Посочил е и че има заболяване, което изисква домашно лечение.
Вчера в съда обаче стана ясно, че още текат разпити по казуса. И той би могъл да окаже натиск. Не е изключено да извърши и друго тежко престъпление или да се укрие, тъй като има вече събрани данни, които сочат, че той е съпричастен към намерената дрога, твърди прокуратурата. Срещу него има и друго повдигнато обвинение - за вещно укривателство на скъп автомобил. Което се води в големи размери. Става дума за откраднат “Порше кайен”, обявен през месец май 2012 г. за издирване от 4-то РУП на СДВР.Колата е ползвана от Кемал.
Колкото до болестта му - диабет, тя не е в тежка форма, а в ареста има медицинско лице, което се грижи за състоянието на лишените от свобода, така че да бъдат спазени правата им. Затова съдът не намери вчера, че има промяна в обстоятелствата около задържания, за да измени мярката му към по-лека. И едва след приключване на разследването, което още тече обвинението му за засаждане и отглеждане на растения от рода на конопа, ще влезе в съда.
Лили БЛАЖЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар