четвъртък, 15 ноември 2012 г.

ПРИЗНАНИЕ ЗА ГЕРОЯ: СТРАНАТА ПОЧЕТЕ ПЕТЪР ШАРКОВ, СМОЛЯН - СЪЩО

Семейството на Петър Шарков по време на церемонията
Героизмът на Петър Шарков препълни до краен предел залата на Военния клуб в Смолян. Стотици се събраха вчера, понеделник, за да почетат подвига и саможертвата на бившия старшина от поделението на връх Перелик, на разузнавача от резерва, спасил човешки живот, но в замяна ... дал своя.
Подвигът става на плажа на къмпинг “Каваците” на 28-и август 2008-а г., когато пенсионираният бивш разузнавач е само 58-годишен. И е там на курорт. Но ... в битка с морето спасява 8-годишния Джон Иванов от Казанлък. Не и себе си обаче. Става жертва на вълните... Впрочем, бивш военен разузнавач няма, категоричен е командирът на поделението на Перелик Станислав Чувитев. И е прав.
Признанието за саможертвата и подвига на Петър Шарков дойде доста късно. Цели 4 години след смъртта му. И все пак дойде! Със заповед на военния министър ген.Аню Ангелов героят-старшина Петър Шарков е награден посмъртно с почетния плакет “Свети Георги” - I-а степен, за проявени храброст и героизъм, решителност и себеотрицание, висока воинска добродетел. Полковник Гено Добрински - директор на Дирекция в Служба “Военна информация” на Министерството на отбраната, прочете заповедта на министъра и поднесе плакета на съпругата на героя - Лена. Заедно с нея тук бяха и децата им - Радослав и Румяна, снахата Милена, внуците Петя, Борис и Елена. Тук бе и бащата на спасеното казанлъшко дете, който обяви, че неговото семейство вечно ще бъде благодарно за спасения живот на сина им Джон. И ще пали свещи за загиналия негов спасител Петър Шарков...
Хубави думи за героично загиналия старшина-разузнавач казаха мнозина. И началникът на Смолянския гарнизон подп. Димитър Кацаров, и г-жа Хронева от родното на Шарков с. Солища, и председателят на Общинския съвет Филип Топов. Който прочете и Решение на ОбС за посмъртното удостояване на достойния български воин с почетната значка на Смолян и вписване на името му в почетната книга на Смолянска община. А там са имената на истински достойни мъже и жени. И Петър Шарков е един от тях. Поклон!
Георги УЗУНОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар