сряда, 28 ноември 2012 г.

ОТ РЕЙДА НА ЛЕВИЦАТА: ЗА ЛЪЖИТЕ, НАХАЛСТВОТО И ПЛАЧА В СМОЛЯН


* Назначени по програми от Ряка и Полк. Серафимово алармирали депутати, че ги карат да вадят картофи и секат дърва на кметски наместници...



За 3 години ГЕРБ показа как се управлява с лъжи, некомпетентност и нахалство, обяви вчера в Смолян ексенергийният министър Румен Овчаров, който е настоящ депутат от БСП. И даде простичка сметка, че затова време управлението на Бойко Борисов е похарчило 83 млрд лв., докато за правителството на тройната коалиция до 2008 г. сумата е 65 млрд. лв. И въпреки това пенсиите не са качвани, доходите са замразени, няма пари за здравеопазване, а всички българи са убедени, че правителството не може да харчи, защото няма пари. С ТАЗИ РАЗЛИКА ОТ 18 МЛРД. ЛВ., КОИТО Е ИЗХАРЧИЛО ОБАЧЕ, Е МОЖЕЛО ДА СЕ УВЕЛИЧАТ ПЕНСИИТЕ ЕЖЕГОДНО 10 ПЪТИ С ПО 9%, а магистралите, вместо направените 200 хиляди км., е можело да бъдат 600 хиляди км. и да опасват цяла България, вметна той.
За Смолян управлението пък се характеризира с “ох” и плач заради състоянието на града, заяви с две думи лидерът на БСП в областта Дора Янкова по време на вчерашния рейд из региона на множество депутати и разпознаваеми лица от нейната партия. Тя не пропусна да отбележи, че архитекти и проектанти от Смолян са поискали среща заради промените в закона за кадастъра, предложени от ГЕРБ, след които ще стане ясно, че САМО 4 ФИРМИ ЩЕ МОГАТ ДА ВЪРШАТ ТАКАВА ДЕЙНОСТ. И НА ТЯХ ЩЕ ИМ СЕ НАЛОЖИ ИЛИ ДА СТАНАТ ПОДИЗПЪЛНИТЕЛИ или нищо да не работят, което е обслужване на монопола, вметна тя. Кметът Мелемов сочи, че е получил фалирала община, но предходното управление му е оставило проекти за още 80 хил. евро и неслучайно заместникът му по европроектите Марин Захариев отбелязва, че Смолян няма пропуск по нито една програма, напомни още екскметът Янкова. По думите й най-болно й е ЗАРАДИ ИЗВАДЕНИТЕ ОТ ОБЩИНСКИ ЖИЛИЩА СОЦИАЛНО СЛАБИ ОТ ДОМОВЕ, които са част от 20-те, немогли да си плащат наема. Здравко спи на дивана в коридора на БСП-офиса или ако има 5 лв., отива в Устово, а Общината трябва да има поглед за такива хора, посочи още ексградоначалникът.
За два сигнала, получени от хора, назначавани по програми в селата Ряка и Полковник Серафимово, се зарече да пита в парламента бившият социален министър Емилия Масларова. Хората са я информирали, че в първия случай са били карани да вадят картофите на кметския наместник на Ряка, а във втория - назначеният за планински водач родопчанин се оказал шофьор на кмета. Поради такива практики Масларова изрази съмнение, че неслучайно наследилият я на поста Тотю Младенов идва често в Смолян, защото С ТАКИВА ПРОГРАМИ ЗА ЗАЕТОСТ СЕ ОБСЛУЖВАЛИ КАДРИТЕ НА ГЕРБ. А в Бургаско пък проектите се давали на фирми, близки на депутати, като обучители със съмнителна квалификация получавали огромни хонорари от порядъка на 180 евро на ден.
Покачването на пенсиите от идната година е нищо с 36% ръст на малката потребителска кошница, отбеляза тя. И заяви,че партията й настоява за 310 лв. майчинство на осигуряваните майки до 2 години на детето, защото те и съпрузите им са внасяли в държавата вноски общо 60-70 г., което е кощунство, че не могат да получат помощ в живота, когато им се налага за едно или две деца. 50 ЛВ. ПЪК ДА СТАНАТ ДЕТСКИТЕ НАДБАВКИ, независимо от доходите, обяви тя.
35% от безработните са младежи, а програмите за временна заетост минават през общинските и областната управи, което ще рече, че младите се назначават сега. И малко след изборите ще са освободени и излъгани, след като ще са работили за ГЕРБ, предупреди и Явор Гечев - лидер на младежокото обединение в БСП. И напомни, че липсва ИСТИНСКА РЕГИОНАЛНА ПОЛИТИКА, защото магистралите не са такава. Между 6 и 7 млрд. лв. се губят след покачването на акцизите, обяви и острието на левицата депутатката Корнелия Нинова. Приходите от цигари и горива са по-ниски спрямо 2008 г., когато самите данъци са били по-ниски. На отварянето на работни места, покачването на доходите, повече пари за здравеопазване и образование залага БСП, срещу средствата, заделяни за полиция и магистрали, простичко обобщи тя. ЗА ДОСТЪП ДО СВОБОДНИ КРЕДИТИ, ПО-МАЛКО РЕГУЛАТОРНИ РЕЖИМИ, ПРОПОРЦИОНАЛНО И ПОДОХОДНО ОБЛАГАНЕ и сваляне на 10%, които накърняват и без това малките доходи на бедните,се обявиха още социалистите.
За завишение на парите в сектор Образование в държавния бюджет, апелира депутатът Валя Богданова, която не се съгласи с Дянковите нула процента за наука, отредени на БАН.
Парите за образование сега са 3.3% от брутния вътрешен продукт, докато при миналото управление са били 4.3%, обяви още народната избраничка, която влиза в парламентарната комисия от този ресор. Да се спази законовото изискване за 10% от парите за висше образование, които сега се спират, призова пък тя.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар