четвъртък, 22 ноември 2012 г.

ПОЛИЦИЯТА ЛИ Е СЛАБА, ЧЕ ЩЕ Я ДУБЛИРА ОБЩИНАТА?


РЕФОРМИ В СМОЛЯН

Полицията в Смолян ли е слаба, че Общината иска да я дублира, създавайки смесена общинска фирма с пловдивско дружество? Според докладната записка на кмета Николай Мелемов има “неотложна необходимост от нова политика в областта на организацията и контрола на движението и паркирането. Все по-актуален става и проблемът със сигурностт
а на гражданите - децата, учениците... Община Смолян е един от големите собственици на имоти, поради което се налага формирането на съвременна секторна политика..., за противодействие срещу негативни прояви и събития”. Или иначе казано, на общото дружество, което ОбС-Смолян, ще решава да учреди в петък с “Алфа Сот Секюрити” ЕООД, с адрес Пловдив, ще се разчита да поеме “контрола по улици и паркинги, които представляват публична общинска собственост”. Доколко тук тази нова организация ще има ефект при условие, че по Закона за движение по пътищата правомощията са само на истинската полиция, която си се оправя чудесно с един малък град, какъвто е Смолян, е друг въпрос. Не бива да се пренебрегва и проблемът, че не неизрядните и скандалджиите водачи са мъката на Смолян, ами липсата на парко места. Градът “няма утвърдена практика по отношение специално на сигурността на детските и учебни заведения”, сочи още кметът, което ще рече, че новата фирма ще се погрижи и за тях. Това досега пък не е било на дневен ред заради многобройните програми за временна заетост, които назначават лица за охрана точно на школата. И чиято издръжка естествено минава за сметка на ведомствата, командвани от социалния министър Тотю Младенов. Ще се решал и проблемът с бездомните кучета - за тях, пък според закона за ветеринарно-медицинската дейност, трябва да се ангажират специално обучени за целта хора, а не редови униформени. В самото решение пък към докладната, което ще се предлага на общинарите, ясно е записано като предмет на дейност “охранителна” - от “охрана на масови прояви или дейности с краткосрочен характер”, нещо, което го прави охранителна полиция, до “видеонаблюдение”, стопанисване и експлоатация на зони за кратковременно паркиране”, “репатриране на автомобили посредством специализирани автомобили и технически средства и блокиране на колелата на автомобили”. Т.е. Смолян най-накрая ще се сдобие с паяк, който да му пълни хазната, нищо че вече има в България осъдени общини за тази дейност, като Шумен например. На фирмата ще се вмени и “контрол върху популациите на котки, кучета, превенция и противодействие срещу безстопанствените животни”, но тя ще има и “търговска, комисионна, посредническа, консултантска” и т.н. дейност. По 50% е участието на общината и на пловдивската фирма, а начело ще стои управител, като предложението е за 62-годишния Георги Бояджиев от града под тепетата. Човекът сега е консултант към Община Смолян и работи като сътрудник на “Алфа Сот Секюрити”-Пловдив. Бил е през годините и в Общинската охрана на Община Пловдив, съдружник в трудово- консултантска и посредническа агенция, а преди 1989 г. инспектор в Инспекцията по труда.
Никъде от докладната обаче не става ясно, това дружество как ще си заработва парите и как ще плаща заплати на охранителите, след като ще пази обществени обекти, които не носят приходи, с изключение на паркингите.
Това явно ще стане ясно на самото заседание на ОбС, когато думата ще имат общинските съветници.
Затова пък на последния си отчет ОДП-Смолян обави 3 пъти спад на престъпността, което ще рече, че все още си оставаме оазис на добруването поради моралните задръжки на родопчани. Униформените заявиха и че са на 3-то място в България по разкриваемост, което ще рече, че тук престъпниците са постоянно под наблюдетние и полицията си се справя сама с положението. А на една орязана откъм пари община като смолянската, не й трябват още тежести.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар