четвъртък, 22 ноември 2012 г.

ДВОЕН ПРАЗНИК В ПЕРЛАТА НА РОДОПИТЕ: 100 ГОДИНИ СВОБОДА И НОВ ЦЕНТЪР ЧЕСТВА ЗЛАТОГРАД

* Истинско веселие се възцари на обновения площад, на който се изсипа пременен целият град - денят бе обявен за неработен 

* 20 хил.лв. плати “Минстрой холдинг" само за програмата, която с песните на Николай Славеев и цигулките на “Интро” вдигна градуса на празничността * Народът извива 10 опашки цял следобяд за кебапчета и вино

Двоен празник събра вчера златоградчани на площада им пред сградата на Общината. Нестандартната визия, която е дело на авторски колектив, превърна пограничния за Смолянско град в истинска роза, която разцъфна официално вчера в обявения за неработен и празничен ден. Училища, фирми, държавни и общински институции не работиха, а поводите са: 100-годишнината от Освобождението на този край и реализацията на няколко крупни обекта, чиято стойност, по думите на кмета Мирослав Янчев, надвишава 11 млн. лв. И въпреки, че с един от проектите Златоград официално се сдоби с трибуна, гостите - депутати и строители, чието дело са вчерашните чудесии, предпочетоха старата импровизирана сцена пред читалището. Истинска празничност пръв създаде любимецът на миньорите Николай Славеев. Плътният му глас умее да напомня нежността на Родопа планина, но и да върти различни аранжименти, които опират дори до естрада, както е с химна на самите миньори, които са гърба на местната икономика в последните 10 години.
Реализиран градски парк, комуникационно трасе, градски стадион и водопроводна мрежа на село Долен, отчете като постижение градоначалникът Мирослав Янчев, който покани до себе си пред множеството собствениците на фирмите-изпълнителки. Невероятният парк с разнообразни катерушки за малките и пейки за възрастните е изпълнен от фирмата на Николай Вълканов “Минстрой холдинг”, представи го Янчев. Заслуга за друг обект има смолянската “Дюлгер” на Спиро Чавдаров, а изпълнител на покрития мост, върху който в центъра се отпусна паркинг със 72 паркоместа, е “Крис МТ” на Владо Кехайов. А плочките и фонтанът, който тепърва ще трябва да грейне насред площада пред кметството, са дело на кърджалийската фирма “Меаца”- Кърджали, собственост на Фихри Идриз.
21 ноември е пример за успех, всички сме обединени в мислите и делата, и в унисон с българската поговорка, че по дрехите посрещат, а по ума изпращат, в Златоград вече има с какво да посрещаме, заяви градоначалникът, показвайки новата му визия. И напомни, че през 2008 г., когато възниква идеята за този нов център, е срещал много скептично настроени хора, които са признавали, че това е хубаво, но няма как да се случи. А на днешния ден се виждат плодовете на положения труд от общинска администрация, Общински съвет и строителни-фирми. За да може вече градът на Дельо войвода освен ареалния комплекс да има и туристически атракции за отдих на курортистите. Янчев благодари на фирмите-изпълнителки за перфектните условия на живот, които са създали за съгражданите си. Една заслуга обаче той пропусна, че всички те в кризата, която от няколко години е стиснала България, а и Европа, са инвестирали огромни свои средства, за да ги има тези красоти и тепърва ще чакат да им се разплаща сътвореното.
Приемам всички тези обекти като подарък към Златоград по повод 100 години от Освобождението му, заяви пък депутатът от ГЕРБ Недялко Славов, който оценя вече родния си град като перлата на Родопите. Те ще донесат повече туристи и препитание на хората, а и са пример за единодействие на кмета и ОбС, които работят в една посока. Да си пожелаем ползотворен и златен век, с реализацията на такива начинания, от които ще се ползва всеки от нас, благодарение на правителството, отбеляза народният представител в присъствието на областния управител инж. Стефан Стайков, другият депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и още ред гости. Поздравителни адреси по повод празниците златоградчани получиха от Народното събрание, президента Росен Плевнелиев, външо министерство, министерството на физическото възпитание и спорта, евродепутати. А от името на чакания от всички премиера Бойко Борисов, кметът Янчев се извини, че няма как да пристигне заради лошите метеорологични условия. Промяната в програмата му станала известна едва по обяд. Затова пък сумракът от сутринта, специално за празника се оттегли следобяд и слънцето се поусмихна заради празнуващите. Два бели гълъба като знак за мир и благополучие пусна в небето от площада една малка златоградчанка, подпомагана от кмета и депутатa Славов. Разноцветни балони литнаха, за да донесаг благополучие на града и неговите строители.
20 хил. лв. пък разплати само за празничната програма “Минстрой холдинг”, за да се насладят местните хора на изпълненията на Николай Славеев и на квартет “Интро”.
Невероятни са, възхитиха се миньорите - бивши и настоящи. И благодариха на инж. Николай Вълканов за перфектния вкус да покани изпълнителите. Музиката на Вивалди и кънтри парчетата им се сториха балсам за душите. Поомръзнала ни е родопската музика, но цигулките на момичетата направо влизат в сърцето, заявиха местни хора.
Нали и нашите миньори са тук, погрижили сме се да им хареса празника, каза инж. Николай Вълканов с усмивка. Благодарение на неговия жест на 10 пункта се извиваха цял следобяд опашки пред безплатните кебапчета, вино и ракия, докарани с бурета.
А изпълненията на ансамбъл “Българе” вдигнаха градуса на настроението с изпълненията си.
Златоградчани не пропуснаха и да отбележат тържествено и 100-годишнината на свободата си от турско робство. На 4 места в града пред паметниците на загиналите за нея, те положиха цветя и венци. А празничната заря-проверка се проведе със съдействието на военните от 101 алпийски батальон в Смолян и специални сили.

Няма коментари:

Публикуване на коментар