понеделник, 5 ноември 2012 г.

ОБРАТ КРАЙ ЯГОДИНА - ГРАНИЧАР СТАВА КАНАЛДЖИЯ


* Сто души щъкат край Св. Илия, Триград и Борино

Снимките на „Съдилището“ ще продължат до средата на месец декември.
Граничар става каналджия, а съдбовният обрат на Митко става заради пари. Историята се развива в Боринското село Ягодина и макар да е достоверна, се разплита на кинолентата на новия филм “Съдилището”, в чиято главна роля се снима Асен Блатечки. Младият мъж служи граничар в района на гръцко-турско-българс
ката граница, а след като се уволнява, почва да изкупува млякото. Мечтата му е да развърти мандраджийство, това обаче при българските условия е направо невъзможно и след като фалира, вижда единствения изход да си върне парите, хващайки се с каналджийство. Нали е бил в района, познава го, а някогашният му командир вече е застанал от другата страна на барикадата и му предава щафетата, от която може да изкара пари. Това накратко е филмът на Стефан Командарев, който от понеделник до днес се снима в района на село Ягодина. В него участие има и извстният сръбски актьор Мики Манойлович, който играе във филмите на Емир Костурица. Освен млекарския пункт в Ягодина, действието от филма се развива и в Триград, ползва се и мандрата в Борино, а след това ще снимат и в района на Ивайловград, издава кметът на Ягодина Митко Сакалев, горд, че селото му гостоприемно е посрещнало над сто актьори. Привлякла ги е природата в Родопите, в кадър влиза и връх Свети Илия. Легловата база ни е 150 места и е почти пълна до дупка, заявява кметът. Местни хора пък се наемат в масовките, когато има нужда.
До декември целият филм, който е българо-немска продукция трябва да бъде заснет, за да грейне от него драмата на един живот с мечтите и крахът, през който минава. С убийството на немци-бегълци на нашата граница, които са обрани, а труповете им захвърлени - все неща, които са се случвали на браздата преди 1989 г. Но които излизат наяве едва в последните години, запазени в разказите на някои от участниците в тях и много по-малко в архивните документи на граничните служби.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар