четвъртък, 8 ноември 2012 г.

МУЗЕЙ НА ОТКРИТО ИСКА СМОЛЯН: ЩЕ РЕДИ 16-ВЕКОВНАТА ИСТОРИЯ НА ХРИСТИЯНСТВОТО В РОДОПИТЕ

* Идеята е на бившия шеф на Историческия музей историка Никола Дамянов 

* Формулата за успех в туризма даде собственикът на етнографския комплекс в Златоград Александър Митушев - публично частно-партньорство с община и наука

Никола Дамянов
Музей на открито поиска да отвори Смолян вчера по инициатива на историка Никола Дамянов. На нарочен форум за туризма в присъствието на финансовия министър Симеон Дянков той разкри идеята си, замразена цели 22 години. За нея има и решение на временната управа, ръководила областния град, но оттам насетне не е развивана, призна бившият шеф на Историческия музей в Смолян. И даде доказателства с погребалния ритуал - оформяне отвън като мюсюлмански гроб, а отвътре като християнски, на който при разкопки са се натъквали археолозите по земите в региона. Това е 16-вековната християнска история на тази планина, вметна той. И отбеляза, че това могат да потвърдят и двамата богове на българската археология Херакъл и Хермес, дошли в Смолян, визира той професорите Николай Овчаров и Божидар Димитров. За такъв музей Дамянов визира като подходяща местността Могилата в Смолянска община, където е проучен и открит манастриски комплекс с ранно-християнска базилика от V век и манастир от V-VII в.
Туризмът не е само топлите извори на Златоград, но и свършеното от Александър Митушев, напомни още историкът пък за ареалния комплекс, придал за 10 години нова визия на пограничния град.
Самият Митушев в залата на ОбС-Смолян, пред кметове от областта, начело със смолянския Николай Мелемов, златоградския Мирослав Янчев и др., пък коментира успешната формула за туризъм - публично -частно партньорство, зад което застават: бизнесът, общината и науката, в лицето на музеите в Смолян, Пловдив и Варна, с които той работи прекрасно. Новоизбраният почетен гражданин на Златоград, даде висока оценка и на закона за културно-историческото наследство. И сам напомни, че последното му печатно издание неслучайно се казва “Златоград-врата към Егейско море”, защото градът, който е бил на един кон път от Ксанти, Комотини и Кърджали, днес залага на балнеологията. Има легловата база, има и трасирани екопътеки.
Държавата е готова да даде допълнителни пари за културен туризъм, чуваме кметовете и на базата на техните предложения ще финансираме проектите, заяви финансовият министър Симеон Дянков. Проф. Овчаров и проф. Димитров ще кажат кои от тях заслужават. Ние ще направим вноската и след това те ще кандидатстват по европейски програми, обясни той.
Предложението на Смолян за музей ще се гледа специално от специалистите на Дянков, за да решат дали да го подпомагат и с колко, обеща той. Но пък заяви, че ще даде пари - 500 хил.лв. за проектиране на високоскоростен път Пловдив-Смолян, за който все нямало средства. А той е важен за връзката с Гърция, а и за туризма, както обяви сам той пред кметове и бизнесмени от региона.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар