събота, 17 ноември 2012 г.

Д-Р ВАСИЛ ФРЕНКЕВ: ЗАПЛАТИТЕ СА ОБИДНИ, А ЗА ЖИВОТ ОТГОВАРЯМЕ

* Кръводарителите Мирослав Деянов и Мехмед Копелов от Рудозем са категорични, че медиците заслужават повече...


Заплатите в кръвните центрове са обидно ниски за лекари, сест
ри и лаборанти, а отговорността е голяма. Всяка грешка, дори и най-малката, може да коства човешки живот, напомни дългогодишният директор на Отделението по трансфузионна хемотология към МБАЛ “Братан Шукеров” д-р Васил Френкев. Кръвните центрове са самостоятелни административни единици със счетоводство и ръководител, докато ние в Смолян работим като специалисти за тях. Кръвта, вземана тук, отива в Пловдивския център, заедно с тази от Хасково, Пазарджик и Кърджали. Знаем проблемите на колегите, като лечебни заведения и те могат да бъдат стимулирани, коментира той протестите, почнали в Кръвния център във Варна. Доскоро с част от средствата от продукцията, която се произвежда от дарената кръв, по Министерско постановление са отивали за стимулиране на персонала. Но това право им е отнето, което и породило възмущението - не може лаборантки и медсестри да вземат по 300 лв., почти колкото е и минималната работна заплата у нас. А при последните назначения по различните програми за временна заетост, хора без ценз - ангажирани за чистачи или поддръжка, получават по 380 лв.
В Смолян картината е малко по-различна. Но не чак толкова - в Отделението по трансфузионна хемотология, понеже е към МБАЛ “Братан Шукеров”, получават допълнително стимулиране. И заплатите са малко по-високи, отколкото на варненските им колеги. Парите са колкото и на останалите сестри и лекари в болницата - от порядъка на 600 лв. на специалист-медик и 370 лв. за лаборантки и медсестри.
С тези пари трудно караме, направо сме за греха, обясняват хората, които всеки ден агитират кръводарители и с внимание и вежливост ги уговярат да дарят от най-безценното си, за да спасят човешки живот. За дежурства през уикендите, каквито се налага да даваме, получаваме по 23 лв., отделно трябва да сме на разположение нощем и при повикване да се отзоваваме веднага, сочи медицинската сестра София Райчева. При спешен случай линейка ме кара до болницата и ме връща вкъщи, но на другата сутрин в 7.30 отново трябва да съм на линия, в толкова ми започва нормалният работен ден, уточнява жената. Когато ме вземат по спешност, докато стигна до болницата, ще ми се пукне сърцето - дали ще имаме същата кръвна група в хладилника, защото хирургът чака на мен. И от това зависи човешки живот, преживявам го постоянно, признава дългогодишната медицинска сестра Красимира Сердарска. И изрази опасенията си, че ще се пенсионира след 5 години, а при такава ниска заплата и пенсията й ще е никаква.
Мизерни пари, а от вашата работа зависи животът на не един пациент, трябва да ви плащат повече, защитиха медиците кръводарителите Мирослав Деянов и Мехмед Копелов от Рудозем. Двамата приятели заедно с още трима души са дошли да дадат кръв заради проблемната язва на бащата на Мирослав.
Реда си за кушетката чака и групичка от Златоград. По думите на 60-годишната Евгения Георгиева, редовно се озовават в смолянския център, за да дарят кръв за свои познати. На 22-годишна възраст тя е дала за първи път да я боцнат, за да помогне и продължава да го прави. Здрава съм, а и 15 години съм работила в болницата, после в детската градина и съм наясно, че без нашата помощ не може да мине, простичко обяснява жената. От 2004 г. тя вече идва чак до Смолян, за да дари. Тъй като е променен законът и местните болници нямат право да вземат кръв, обяснява д-р Френкев.
В същото време от 15 души по стандарт, в отделението му са заети само 8 щата. Заради което той самият от 10 години не може да излезе в отпуск, защото няма кой да го замести. Признава, че по спешност се налага и по сред нощ да го вдигат, него и колегите му. Ето, днес (бел. ред вчера) ще пращаме кръв до Златоград и до Мадан, снощи сме дали 2 единици на смолянската болница за един случай, а днес искат още 3 единици, обяснява той ежедневните проблеми, които решава.
Колкото и дефицитен да е продуктът, с който боравят неговите хора, кампанийно обаче няма смисъл да се набира кръв, както стана през септември при повика на областната администрация. Тогава от раз са се отзовали 25 души, а кръвта има годност само 35 дни. Макар че от нея могат да се правят кръвна плазма и албумин, след този период обаче еритроцитите загиват. Друг е въпросът, че по закона за кръводаряване държавата е длъжна да съдейства активно на кръводарителите, докато сега всичко е оставено на Министерството на здравеопазването. Така се създават ситуации, при които близките на пострадал понякога се виждат в чудо, ако трябва да намерят няколко кръводарители извън семейството, съседите и т.н.
Няма стимули за кръводаряване, не говоря само за финансови, категоричен е д-р Френкев, който от 35 г. е шаф на отделението в Смолян. Даваме бележка за по няколко дни отпуск, а днес имам запитване от директорката на ансамбъла, дали двамата души, дали кръв, са с истински бележки. Такова нещо не се е случвало в моята практика, отбелязва медикът, намеквайки, че това са възрастни хора, а не деца, кръшнали от училище.
Сега стимулът за кръводарителя са хранителни продукти на стойност 8 лв. плюс малък подарък за 2.50 лв. Толкова, съгласно министерско постановление от 2007 г., а трябва да се търсят други стимули и не е казано да са в пари, макар че държавната цена на литър кръв е 90 лв. Дефицитна е нулева отрицателна кръвна група, която може да приема донорство само от своята кръвна група. Което се знае дори от ромите, които са най-честите кръводарители и обсаждат големите болници в столицата, чакайки покрай пазара на черно да изкарат нещо. В Смолян обаче такова нещо няма, има достатъчно резерви - 89 единици кръв има наличност само за вчера, сиреч толкова са кръводарителите.
Трябва да станем като Нидерландия, ниската земя, където всички излизат да строят без пари дигите, за да опазят земята си от водата. Ако и ние си помислим, че на всеки може да се наложи кръвопреливане, няма да сме никога в криза за кръв, съпостави окуражително д-р Френкев.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар