сряда, 21 ноември 2012 г.

ВСИЧКИ СМЕ ЗАДЪЛЖЕНИ ДА НАПИШЕМ ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ И РОДОПИТЕ, А НЕ ДА ИЗМИСЛЯМЕ ПСЕВДОИСТОРИЯ

АНТИ ДАМЯНОВ ...

Повод за моите думи ми даде инициативата на “историка” Никола Дамянов. Тя предвижда в местността Могилата над Смолян да се прави музей на открито за 16-вековната история на християнството в Родопите. С чиста съвест и ръка на сърцето бих Ви казал следното, г-н Дамянов: “гладна кокошка просо сънува”. Не бях чел досега толкова некадърна аргументация за един проект. Цитирам: “ ... погребалния ритуал - оформяне отвън като мюсюлмански гроб, а отвътре като християнски, на който при разкопки са се натъквали археолозите по земите в региона. Това е 16-вековната християнска история на тази планина”.
Доста фантазия е необходимо да има в една глава, за да свърже християнство, мюсюлманство и 16 века в едно, още повече и да се избере мястото на този музей. На “историка” Дамянов искам да кажа няколко неща:
- всеки български историк е призван да пише истината за историята на България, а не история за християнската религия, която е наложена на българите с меч и много жертви;
- припомням, че историята на България е на 13 века и не разбирам каква е връзката с 16 века християнство;
- не разбирам също така, как Вие и по какви критерии определихте Николай Овчаров и Божидар Димитров за “богове”, как им дадохте и антични имена - Херакъл и Хермес, и как това го свързахте с християнството. Изтъквам, че хора, неразбиращи от вяра и религия, могат много лесно да изпаднат в заблуждение, а оттам да си създават идоли и божества. Ако желаете да докажете, че християнството исторически е призвано да създава идоли и божества, аз нямам нищо против, но това не би се приело от чистите хора, изповядващи тази религия. Имам усещането, че нищо не разбирате от християнство;
- припомням, че заради такива псевдоисторици се стигна и до омаскаряване на Българската православна църква. Това е случаят с несъществуващия в нашите земи Висарион Смолянски. Беше построена църква на негово име и забележете, същата е направена върху старото гробище на Смолян, където са били погребани както християни, така също и мюсюлмани. Не стига това кощунство, ами и бе провъзгласен за светец. Светецът, който реално не е съществувал тук. Така се стига до грехопадение;
На фона на всичко това, Вие показахте, че и не познавате историята на Смолянско, защото ако я познавахте, щяхте да бъдете наясно, че в местността Могилата не може да сложите християнски символи. Защо? Защото Могилата е свещено място за траки, прабългари и помаци. Сега ще Ви разкажа историята на тази територия.
Могилата е съхранила тракийско селище, което е съществувало и през далечната 866 г. В него са живели наследници на планинските траки и никой не е бил християнин. През 866 г. в месността Могилата, точно в това селище, спира след много дълъг път групата на Главния прабългарски жрец. Той води със себе си 5555 мъже, жени и деца. Името на този велик прабългарин е Муалла. Заедно със своите привърженици е прогонен от Борис - Кръстителя и всички се скриват тук, в Родопите. Именно от това място се е затвърдил съюзът между траки и прабългари, и оттук започва управлението на Родопите през онези времена. Но има и още нещо. С този велик човек идват и трима суфии, които поставят основите на Исляма в Родопите. Поради това, че прабългарите са вярвали само в Единия Бог, те много бързо се отъждествяват като мюсюлмани. Реално древната прабългарска религия и исляма имали една и съща древна основа и ценностна система. Могилата е мястото на първите мюсюлмани в Европа. През 901 г. умира този велик жрец. Оставя Завет и дава Име на тези, които бяха прогонени от Дунавска България и не приеха християнската религия. Дава им името ПУМАГИ.
През 909 г. синът на хан Вихтун (княз Владимир Расате) навършва пълнолетие и именно в местността Могилата е провъзгласен за хан на Родопите - хан на обединените траки и пумаги. В негова чест започва и изграждането на крепостта в тази екватория. Името на този владетел е Иратаис.
Това е историята, г-н Дамянов. Затова Могилата е свещено място за траки, прабългари и помаци. Това е музей на Обединението, Единството и Величието. Ако предложите да се построи именно такъв музей на това място, ние ще подкрепим такава една идея. Защото тя ще обедини хората, а няма да ги разделя в мненията. Ще покаже, че сме научили завета на хан Кубрат - Единството.
Ефрем МОЛЛОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар