събота, 10 ноември 2012 г.

ДЪРЖАВАТА Е ГЛАВНИЯТ БОРЧЛИЯ, МИНИСТЪР ДЯНКОВ КРИЕ...

* Бягането от отговор също е ... отговор 

* Огромен вътрешен дълг, пораснал е с над 2 милиарда лева...

Симеон Дянков и
Николай Мелемов
Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков скри истината за вътрешния дълг в България в момента и колко процента от него е дългът на държавата към разните фирми и институции. А крие, защото въпросът му е неудобен. И не защото не знае отговора - той много добре му е известен, не и защото е някаква държавна, военна или пък атомна тайна, а защото не иска да признае, че в случая държавата е главният борчлия т.е. ... той самият, като финансист № 1, който борави с парите на републиката...
При визитата си в Смолян в понеделник, министър Дянков даде бърз брифинг пред кабинета на кмета Николай Мелемов. Отговори на канонада от журналистически въпроси и ... изопачи един. Смени му глаголната форма, с което го измени по същество. После го напъди. Ето питането:
- Господин министър, имате ли информация колко е вътрешният дълг в България в момента и колко процента от него е дългът на държавата?
- Имаме много точни сметки, държавата в момента държи ... - почна отговора си вицепремиерът.
- Не “държи”, г-н Министър, а колко дължи? - коригира го журналистът.
- Държавата в момента държи... - продължи да “държи” на своя си глагол министър Дянков.
- Не “държи”, а дължи, господин министър - пак уточнява упоритият вестникар. Защото по същество разликата между глаголите “дължи” и “държи” е огромна. След което последва:
- Следващият въпрос... - обърна се финансистът към другите журналисти. КОЕТО МЪЛЧАНИЕ ОБАЧЕ СЪЩО Е ОТГОВОР, но това едва ли му е известно на г-н Дянков...
Защо вицепремиерът изопачава и после отклонява въпроса, е питането. Ами защото вътрешният ни дълг вече е над 7.5 милиарда евро. Като само за последните 3 г. и 4 месеца, откакто парите ги управлява Дянков, борчът е пораснал с нови 2.2 милиарда лева /!/, според някои скромни в изчисленията си финансисти. А според други, вътрешният дълг е нараснал с 2.5 милиарда лева, като с около 100 000 лева са увеличени само лихвите за последната година, които държавата ще плаща за борчовете си.
В този куп от цифри трябва да се каже, че “нескромните” финансови изчисления сочат, че държавата дължи на фирми, институции, организации и пр. над 60 процента от целия вътрешен дълг, което Дянков премълча. А според “скромните” сметки, неплатените държавни задължения към различните строителни, производствени и други фирми /ВМЗ, БДЖ, АМ”Т”, АМ”М”, разни заводи и т.н./ сега вече е 350-400 милиона лева. Но така или иначе държавата е главният длъжник. А каква е истината - само министър Дянков може да каже. Ама той мълчи. И отклонява въпроса, за да не каже нищо. С което потвърждава обаче ширещите се песимистични приказки и слухове, някои идващи дори и от българския парламент...
А има защо да мълчи и да крие истината министър Симеон Дянков. Защото заради дългът, натрупан от държавата, няма пари за Коледни надбавки, за увеличение пенсиите на хората от третата възраст, за увеличение на заплатите, за училищата и образованието, за здравеопазването и болниците, за какво ли още не. Няма пари, защото финансовата политика, която той определя и провежда, не е добра. А според финансисти е направо лоша. И дори вредна. Държавата не си плаща борчовете на фирми, организации и т.н., те пък не плащат надолу по веригата на своите контрагенти, кредитори, трудова сила и пр., никой никому не плаща. И в резултат много от тях безславно фалират. А стандартът ни е нисък, доходите - като в Афганистан никакви, беднеем всички.
Затова мълчи господин Симеон Дянков. Който преди 3.4 години всегласно, а после и още неведнъж обяви, че има програма за излизане от кризата. И ще ни извади от нея. Дори сочеше и конкретни срокове! А в действителност каква стана тя?
Докога ще мълчиш за вътрешния дълг, господин министър? Докато пак отлетиш за Америка ли, а?
Георги УЗУНОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар