четвъртък, 1 ноември 2012 г.

СЪЖИТЕЛСТВО С ТРАФОПОСТ: 35 ГОДИНИ СМОЛЯНЧАНИ ЖИВЕЯТ НАД БОМБА СЪС ЗАКЪСНИТЕЛ

* Електромагнитните излъчвания създават токове в организма, които въздействат на сърцето и могат да причинят смърт, заяви вещото лице д-р Юлия Кисимова, цитирайки Мишел Израел   * Оказва се, че по проект това е “котелното” на блока и незнайно как Енергото е нанесло там съоръжението си, затова Районният съд в Смолян реши да прекрати дейността си, а Петър Гелов да получи исканите 2500 лв.

35 години смолянчани живеят над бомба със закъснител, както се изрази пред съда техният защитник, тъй като фамилията на Диана и Петър Гелови от години ходи по мъките, за да се премахне трафопоста, който е под апартамента им. А основание за притесненията им ясно даде и взривът в кооперация в Бургас, станал на 16 октомври тази година, когато два етажа от нея са изцяло разбити, а под тях е имало съоръжение с високо напрежение.
Жилището от три стаи и кухня на Петър Гелов в КЦ -2, Смолян е купено на 29 ноември 1976 г., незнайно как обаче в блока под етажа им се нанася трафопост. Макар че по Закона за териториално и селищно устройство (ЗУТ)- чл. 174 от Правилника, “трансформаторите се изграждат в свободни пространства или сгради, които не служат за живеене”. А според чл. 91 от ЗУТ в “сгради, които не са предназначени за живеене”. При това “съжителство” със съоръжението фамилията на Гелов е подложена ежедневно - 24 часа в денонощието на електрически и магнитни излъчвания, наднормен шум и вибрации, хората не могат нито да се наспят, нито да починат, както те обясняват. Не са помогнали дори хвърлените в шумо и топлоизолации, средства. Хората са получили хронично безсъние, хипертония и редица заболявания и от 90-те години на миналия век правят всякакви опити, за да накарат Енергото да извади трафопоста от блока ми. Неуспехът им обаче е пълен, тъй като става въпрос за битка с монополист. Докато през миналата година вече са вкарали казуса в съда, както “Родопи ВЕСТ” извести и са поискали Темида да отсъди правата им. Оказва се, че “трафопост” в блока не е предвиждан по проект. Това открива вещото лице, а ползваното помещение за нуждите на ЕVN, е било предназначено за “котелно”. Или то се явява общо за съсобствениците на индивидуални жилища в сградата, сочи още назначената от Районния съд експертиза.
За постоянния си тормоз, от който фамилията на Гелов се принудила да бяга поне за уикендите в село Чокманово, той е поискал 2500 лв. обезщетение за неимуществени вреди, причинени му с влошеното здраве.
Според медицинската експертиза, направена от д-р Юлия Кисимова, “ефектът от електромагнитните излъчвания върху организма зависи от това дали излъчването е от по-ниските честоти или от високочестотния спектър. В първия случай се говори за електропроводи и ел. инсталации, които създават токове в организма. Тези токове възбуждат нервните влакна и мускулите, сред които и сърцето, отбелязва Мишел Израел. Тъй като става въпрос за пряко въздействие, може да се стигне и до смърт”.
Районният съд приема всичките доводи, изнесени по казуса. И се произнася, че ответникът - енергийната фирма е била длъжна “да предвиди възможността за неблагоприятни последици при неправилното експлоатиране на трафопоста, което явно не е било сторено и е довело до настъпване на твърдените в исковата молба вреди”. Затова осъжда EVN да преустанови експлоатацията на електрическия трафопост в блока. И да плати 2500 лв. за неимуществени вреди заради търпените от Петър Гелов напрежение, стрес и безсъние. Парадоксът е, че самият собственик е специалист по слаби токове и е наясно с какво съжителства, сочи още защитата му. Поисканите пари едва ли ще компенсират разклатеното здраве на живеещите в имота. Но въпреки нищожната им стойност, енергийното дружество не приема решението и пренася битката в Окръжен съд-Смолян, а делото вече е факт.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар