четвъртък, 8 ноември 2012 г.

ПРОФ. БОЖИДАР ДИМИТРОВ: ДЪРЖАВИТЕ С НЕФТА ФИНАНСИРАТ КНИГИ...

- Проф. Димитров, как си обяснявате тези брожения, които вървят в Родопите в момента. И този бум на коментари за преиначаване на българската история?


- Нормално е. Ислямистите и то от крайни секти, забранени в цяла Европа- салафити, уахабити и т.н., се опитват да придърпат родопското население, изповядващо един кротък, битов ислям, който ние наричаме традиционен, към тези крайни течения. И затова печатат тези книги. Едни се опитват да ги откъснат от българската нация, твърдейки, че те не са българи, а са: араби, траки и т.н. Други - се опитват да кажат, че те са традиционни пришълци. 717 г. когато са били населени от хан Тервел след разгрома на арабската войска при Константинопол. И други дивотии...
 
- Това печатане на книги става с пари, едно издание е скъпа дейност. Откъде идват тези средства?
 
 - От там, откъдето под пясъчника се слага сонда и оттам след 15 минути избликва нефт. Оттам идват парите, те не идват дори от Турция.
 
- Този процес, който върви в Пазарджик срещу бурките, които не са типични за нашите ширини?
 
- Това е една салафитска секта в исляма, трайна, която казва, че християните са втора ръка хора. И че трябва да се помохамеданчат или избият. Ще видим какви доказателства са събрани в тази насока.
 
- Извън прокуратурата държавата прави ли нещо, за да овладее този процес?
 
- Видимо не. Но го наблюдава много внимателно.
 
- Не е ли твърде малко? След като не се намесва и не управлява този процес, който е от национална сигурност.
 
- Не. Какво да направи повече в една демократична държава - да почне да ги бие и арестува без доказателства? Трябва да се интегрират хората и да се внедрят хора под прикритие, както е в Пазарджик.
 
- Има ли сили държавата да прогнозира този процес и прави ли го?
 
- Има историци, изследователи на исляма, има и служби за сигурност и т.н.
 
Разговора води: Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар