вторник, 6 ноември 2012 г.

ПОЛИЦИЯТА СПИРА ПАТРУЛКИ, НЕОБОРУДВАНИ ЗА ЗИМАТА

Показно
* Гуми, чистачки и антифриз ще проверяват на пътя 

Кирил Хаджихристев

* Внимание - листа и пясък поднасят! 

* Разследват катастрофиралата маданска патрулка, викана по сигнал във Върбина


2-3 полицейски коли, необорудвани за зимата, спира от движение полицията в областта. Причината е, че нямат зимни гуми, а някои имат нужда и от акумулатори, и докато се доставят, ще стоят в гаражите, за да се спази законът, който катаджиите на пътя стриктно ще следят. А униформените правят показно и стопират колите си, докато ги приведат в ред.
От 20 октомври съм пуснал заповед за есенно-зимна подготовка на возилата, което ще рече, че се подменят гуми, снабдяват се с антифриз, проверяват се стъклочистачките и т.н., нещо което трябва да направи всеки водач, а от 1 ноември по акция “Светлина” започват стриктни проверки за неизрядните. Това напомни на нарочен брифинг шефът на ОДП-Смолян, комисар Кирил Хаджихристев. Глобата само за износените гуми е 50 лв., санкция има и ако се шофира с включени халогени, без да има мъгла или валеж. За липсващи или неизправни светлини пък е от 50 до 150 лв., за неизправни чистачки и неслагане на вериги - когато има знак, 20 лв. не ви мърдат.
Срещу катастрофиралите двама полицаи с патрулката, извикана в понеделник по сигнал на тел. 112, е образувана дисциплинарна проверка, което е задължително. А при щети над 3000 лв. има образувано досъдебно производство, както е в случая. Тогава униформените не са успели да вземат завой по пътя Мадан - село Върбина, където са викани на помощ заради битов инцидент и едва не се оказаха в дерето. Поднесъл ги е свлеченият от дъждовете пясък и нападалите листа. Автомобилът е спрял на два метра от водата.
Попитах само дали са добре, което е най-важното, заяви пред журналисти ОДП-директорът. Но те са били длъжни да шофират със скорост, съобразена с пътните условия, напомни той. Затова колегите им са взели отношение по Закона за движение по пътищата и има съставен акт на шофьора от РУП-Мадан. Дори и да се отзовават на сигнал, са длъжни да спазват закона, защото е могло да се блъснат и в идващо срещу тях превозно средство, а това да коства живот, направи съпоставка Кирил Хаджихристев.
Според ведомството му, през есенно-зимния период рязко се увеличават предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия и главно за ПТП с пешеходци. Аварийността нараства, като относителният дял на загиналите пешеходци нараства до 30 % от всички убити при катастрофа. Увеличават се злополуките и поради неизправни и нерегулирани фарове, съчетано с неправилното движение на пешеходците по тъмно. Друг негативен фактор е липсващото или недостатъчно улично осветление в населените места. За главната ул. Хан Пресиян” в Смолян, която често остава тъмна, кметът Николай Мелемов е алармиран да взема мерки. Според статистиката от 01.11.2011г.- 01.03.2012г., в област Смолян са регистрирани общо 294 пътнотранспортни произшествия, от които тежки са 18 с трима убити и 21 ранени. Докато за същия период на предходната година 2010-2011, катастрофите са по-малко - 244, и няма убити, което ще рече че водачите стават все по-невнимателни.
Ани ЛЮБЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар