събота, 10 ноември 2012 г.

ЗА ВЯРАТА И ЦЪРКВАТА


Вчера България се сбогува със светейшия си патриарх Максим, посветил живота си на служенето на българския народ и Българската православна църква. Като такъв поне го зачете руският президент Владимир Путин. Като такъв го изпратиха и хората, чиито поток два дни не секна пред катедралата “Александър Невски”, че и вчера в манастира на Богородица Троеручица в Троян.
Тези 41 го
дини, на които е бил на трона, не бяха никак лесни, но Максим бе боец, изпълнен с търпение, и Господ помогна, за да може българският народ днес да диша свободно- каза пък за 98-годишния ни глава на православието, вселенският партриах Вартоломей. Църковни служители, държавници и политици, граждани - всички изтъкнаха благостта, с която се е отнесъл към разколниците и недопускането на разединение в православието у нас.
Само ОбС в Смолян на последното си заседание в четвъртък, не се сети да отдаде последна почит към духовния ни водач. Дали от липса на управленски умения или от прекалено голяма ангажираност с политиките, не е ясно.
Проучване пък доказа, че 71% от младите - на възраст между 16 и 29 г., имат вяра. Прокламирана у дома и от душевната потребност, но я имат. Друг е въпросът дали църквата ги е потърсила. Малцина като бившия вече за Смолянско водач -епископ Антоний, който създаде “Чисти сърца”, са проявили интерес и са поискали да подпомогнат израстването на младите в унисон с канона на православието. Малко са и неделните училища в региона. Затова е за чудене откъде е дошло зърното вяра. То обаче трябва да намира почва, за да не се похаби...

Няма коментари:

Публикуване на коментар