понеделник, 5 ноември 2012 г.

КНИГА СОЧИ БЪЛГАРИ, КЛАЛИ ПРЕЗ БАЛКАНСКАТА ВОЙНА

Ефрем Моллов

СКАНДАЛ ЗА ИСТОРИЯТА НА РОДОПИТЕ
  * Първото издание на “Европейски институт Помак”, написано под псевдоним, изправи на нокти обществото 

* Само пробни 100 бройки са, като го изчетем, ще коригираме и тогава излиза, обясни председателят на новорегистрираната организация Ефрем Моллов, но не отрече разказите за жестокости

Българи-християни са клали, прогонвали и палили цели села в Родопите, разказва книгата “Балканските войни в Родопите 1912-1913 г.” на Исмен Реджепов. Тя е издание на наскоро регистрирания “Европейски институт Помак”, твърдят запознати и сочат, че я има само по джамиите в региона. А фактът, че авторът й сочел издевателствата над помашкото население в планината от страна на българите при отстъпленията на турците, разбуни духовете. Според читателите, тя е смесица от идеологии и религии, те съзират в нея промарксическа теза, която съжителствала с исляма, който бил прокламиран като “ценностна система, която го превръща в световна господстваща система”. Исмен Реджеп пък застъпвал тезата на председателя на “Европейски институт Помак” Ефрем Моллов, според когото населението в този край е произлязло от прабългарите, които бягали от налагането на християнството по времето на цар Борис I.
Книгата наистина е първото ни издание, но от нея са пуснати пробно само 100 броя и едва когато се коригира, ще излезе реалното издание, коментира вчера Ефрем Моллов. Явно тези, които са я чели, са попаднали на пуснатите за мнение екземпляри. Аз самият ще я чета тази вечер, за да мога да си кажа оценката, подчерта Моллов. Авторът й пък имал опасения, че ще последват срещу него гонения, затова е ползвал псевдоним. Явно е преценил правилно, показва сегашната реакция на обществото, подчерта Моллов, който е категоричен, че книгата ще излезе с логото на института, представляван от него. В творбата има много фактически материал, с цитирани източници, сред които и Стою Шишков. Колкото до клането, скандализирало обществото, Ефрем напомни: “не, че не е вярно, имало е такива неща в Родопите.” Затова и ние застанахме с открито писмо до премиера и председателя на Народното събрание, с което протестираме срещу честването на “Балканската война”, как ще се чества война, пита той. Победата си от нея може да чества войската, но не и държавата. И тя не може да е държавна политика, обяви той позицията си, вмятайки, че като реакция на тяхното писмо е липсата на президент и премиер по време на тържествата на Родопската Шипка преди дни.
Средногорец обаче е в пределите на България и там за отстояването на същата тази България се е ляла кръвта на нейните войничета, чиито кости са събрани в храм-паметника.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар