четвъртък, 15 ноември 2012 г.

СЛЕД СМЪРТ НА 49-ГОДИШНА: ОПРАВДАХА МЕДИЦИ, ОПЕРИРАЛИ МАТКА, НО ЗАВЪРЗАЛИ УРЕТЕРИТЕ

Окръжна прокуратура -Смолян, отказа да образува дело срещу неизвестен извършител заради смъртта на 49-годишна маданчанка, болна от рак.
От смъртта й на 17 юни 2010 г. досега семейството й не се отказва да дири виновника за смъртта на Б.А.Б., която имала миомен възел на матката и се подложила на операция. За съжаление
- късно. 3 пъти прокуратурата прекратява производството и не го внася в съда заради липса на доказателства за престъпление, на 4-ия път, с определение от 7 ноември, изводът е същият. Въпреки многобройните експертизи и произнасяния на вещи лица.
На 18 юни 2009 г. Б. А.Б. е оперирана от “израждащ се миомен възел” в маданската МБАЛ. Лекарите обаче не могат да спрат кървенето и пращат по спешност пациентката в Смолян. Тук установяват, че става дума за голяма туморна формация, изхождаща от маточната шийка с прорастване към пикочния мехур и двустранно към влагалищните стени. Правят операцията по спешност, но след настаняването в ОАИЛ, се вижда че при болната има застой на урината и пак по спешност я пращат в УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив. Направена е операция, която вече засяга пикочовата система, жената отделя урина, подобрява се състоянието й, но нейният съпруг заявява, че иска да бъде изписана, защото е уредил последващо оперативно лечение в МВР-болница в столицата. На 20.7.2009 г. и тук я оперират, установяват рецидив на тумор в малкия таз, от шийката на матката има прорастване към пикочния мехур, с двустранно увеличени тазови лимфни възли и дисталната част на двата уретера. Заради разрастването на тумора към тези органи се налага отстраняването на пикочния мехур и лимфните възли. Поставен й е изкуствен пикочен мехур, следва 7 месеца лъчетерапия, но въпреки огромната битка за живот маданчанката почива. А причината за смъртта й е “сърдечно съдова и дихателна недостатъчност. Карцином на маточната шийка.”
Фамилията й настоява за дирене на лекарска грешка. Първите назначени съдебно-медицински експетизи са категорични, че никоя от трите болници не е допуснала това. А причинителят е закъснялото лекуване на рак. В хода на проверките става ясно, че двата уретера са били завързани и то при операцията в смолянската болница. Експертите обаче са категорични, че тук се е действало в условия на спешност, лекарите са спасявали живота на кървящата отворена вечe за микроскопска и каквато и да е била друга точна диагноза за вида и произхода на туморния процес, от кой орган е произязъл и кой орган е засегнал. Ако не са действали, операцията е щяла да завърши фатално за жената. Сиреч спасили са й живота, но тъй като има срастване на тумора, който е завладял и видоизменил уретерите, което те не са могли да го знаят без налична техника, се е стигнало до т.нар. завръзване. То обаче не е фатално, тъй като веднага пациентката е откарана в пловдивската клиника, която е специализирана като урологична. И въпреки първичната бъбречна недостатъчност, която впоследствие е овладяна, смъртта на жената се дължи на естествено прогресиращия ход на злокачественото туморно заболяване. В това са категорични медиците от последната съдебно-медицинска експертиза.
За да има обвинение по НК, липсва и субективната страна - лекарите да са проявили немарливост или незнание, което в нито една от 3-те болници, не е допуснато, както се произнасят и вещите лица. След неколкократни проверки на различни вещи лица от назначаваните на 3 пъти съдебно-медицински експертизи, никъде няма открито наличие на престъпна дейност. И съдът потвърди последното постановление на Окръжна прокуратура -Смолян, с което е прекратено воденото производство срещу “неизвестен ивършител”. Решението обаче подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив. Битката е обречена...
Лили БЛАЖЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар