понеделник, 5 ноември 2012 г.

ЕДИНСТВЕНИ В ЮЖНА БЪЛГАРИЯ - ЕКИПИТЕ НА СПАСИТЕЛНА ЗА 1 МИНУТА ПРИ АВАРИЯ ТРЪГВАТ КЪМ РУДНИКА


 

Единствената Спасителна служба за Южна България в минното дело е в Мадан. Спасителите на “Горубсо-Мадан” работят на 3 смени 365 дни в годината без прекъсване. Вратата ни никога не се заключва отвън, обяснява и самият началник на минните спасители Венци Блатев. Неговите хора се спускат под земята, там където и дяволът би се спрял, за да извадят колега и да му дадат живителния кислород при срутване и обгазяване.
Службата разполага с 28 кислородо-спасителни апарати, с които може да се издържа до 4 часа в обгазена среда. В оборудваната с апарати зала пострадалият поне трябва да диша час кислород, за да се пречистят дробовете му, сочи Рамиз Мехмедов, който от 8 години е в Спасителна. Излезлите извън сърдечен ритъм пък могат да бъдат спасени с дефибрилатора, но с него има право да борави само лекар. Всяка смяна, която трае 8 часа, си има медицинско лице, напомня още Венци Блатев. Неговите хора обаче са обучени да дават първа помощ, имат си на място и много скъп тренажор, който е българско производство, но ти показва своевременно грешката, ако правиш неправилно сърдечния масаж или изкуственото дишане. Ако неправилно повдигаш главата на “пострадалия” или по някакъв друг начин си невнимателен с него.
За да слезеш в забоя и да видиш потрошен свой голега, трябва наистина да обичаш живота и да го цениш. Иска се силно хладнокръвие и бърза реакция. Духът обаче не може да отстъпва на спортната подготовка, която е задължителна. Площадката с уреди зад Спасителна е оживена постоянно. Тук е и волейболното игрище. Всеки ден по програмата за обучение се провеждат тренировки в залата с тежести. Масата за тенис познава най-добрите си играчи, някои от които спечелиха преди повече от месец и медал от работническата спартакиада във Варна. Ако нямаме бързината, как тогава ще напуснем при сигнал за авария сградата за една минута и ще бъдем полезни в рудника, питат риторично момчетата, част от които отдавна са прехвърлили младежката възраст, но си обичат работата. И не ги блазни връщането в мините. 17 човека са на щат заедно с шефа си. 3-ма са фелдшерите, които покриват смените, но желаещи за тази отговорна работа няма. Явно медиците се оттеглят не само от болниците у нас, където в последните 5 години са дефицитни кадри, но и от всякакви други служби.
Първа категория труд сме, но не сме екстремна, затова пенсионирането става между 45 и 58 г. Три години минимум се иска да си бил подземен в рудника, за да дойдеш тук. Но всъщност мерилото е сърцето, да може да понесе всякакъв вид натоварване и да преодолява страха, защото спасителите влизат под земята, още докато падат камъни. А целта е да измъкнат от тях пострадалия. Това разказва Векил Шатев, който от 20-те години в “Горубсо” има 6 в мината, а в Спасителна е вече 14 години. Думите му потвърждава и Фикри Карамейзин, той пък има 18 подземни и 4 като спасител.
Тази година е тежка за всички в “Горубсо-Мадан”, повече от 3 години не са имали нито една злополука, а сега за 3 месеца, два смъртни случая, показват журналите. През лятото имаше инцидент на Бориева, а в началото на есента - в “Крушев дол”. От общо 25 случая за тази година, 18 са леките аварии, две са тежките, а останалите се водят средни.
Никой не знае как ще се развие ситуацията в рудника, казва Рамиз Мехмедов, който от 11-те си години в “Горубсо” има 8 само в Спасителна.
Поемаме всичко, преди 10-ина години имахме отделни щатове за шофьори, но сега от нашите хора си има определени и за водачи на автомобилите. Двама са със заповеди затова и носят отговорност и за возилото, вмята Блатев. Неслучайно екипите са наясно, че на 90-ата секунда колата трябва да е напуснала Спасителна служба при подаден сигнал за авария, което вероятно изпреварва нормативите и на пожарната.
В състава има и млади пенсионери - като Мехмед Идризов, който вече е навъртял 30 години стаж в сферата на рудодобива. 10 от тях са като подземен, но предпочита да работи, да е полезен, вместо да виси в кафенето с акраните си.
Оборудването ни е много добро, признават спасителите. И показват газанализатора, който е чисто нов и замерва 4 вида газ. 4500 лв. струва, но спасява човешки живот. След авария се замерва всяко работно място, за да се види дали е безопасно и едва тогава хората се спускат да работят. Чакат се по-модерните крикове, моторен шлайф, лебедка и къртачи за вдигане на каменните блокове, иначе всяко срутване на по-голяма маса създава огромни затруднения за изваждането на пострадал изпод нея. 1500 лв. е една възглавница за вдигане на плочи, но пък във времето си връща капиталовложението. Одобрено е закупуването й, само я чакаме, защото е внос от Швеция, единствено пожaрната в Смолян има такава техника и вече се запознахме с нея, вмята началникът на службата.
В нашата професия се иска и да си малко психолог, да умееш и да успокояваш, независимо дали става дума за ранен или за колегите му, които се натъкват понякога на жестоки гледки под земята, издава част от професионалните качества, които трябва да притежават колегите му, Венци Блатев, който има зад гърба си 19 години в системата на “Горубсо”.
За последните години неговите хора имат договор само с “Рудметал”-Рудозем, но откакто двете фирми “Горубсо” в Златоград и Мадан имат един собственик, се очаква спасителите тук да обслужват и рудниците в града на термалните води, ръководени от изпълнителния директор Ружа Бодурова.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар