понеделник, 12 ноември 2012 г.

СЛЕД УДРЯНЕ НА ЧЕРТАТА - СМОЛЯН ЦЕНТРАЛИЗИРА ПАРИТЕ НА ЗАБАВАЧКИ И КМЕТСТВА

Община Смолян поема счетоводната отчетност на кметствата, отчете в четвъртък финансистът Венера Аръчкова. Мярката е, за да се освободят техническите сътрудници по кметствата. Същото се залага и за детските градини на територията на общината, там пък ще се освободят не само счетоводствата, но и ТРЗ-специалистите, а кметството на Николай Мелемов ще поеме цялата счетоводна отчетност и личния състав на забавачките, без да завишава щата на собственото си звено. Така ще икономиса доста пари на бюджета си, но пък ще изпрати в редиците на безработните и доста хора, отчитат засегнати служители. Ударът обаче ще е по-тежък в селата, където забавачките са едни от малкото, които дават все още работа. Засега е помислено само за работещите в Широколъшкия дом за деца до 3 години, който ще се закрива. 26 са работещите там, но за тях ще има работа в новоразкрития център за социална рехабилитация и в други инициативи, които ще се ситуират в сградата, както заяви секретарят на Общината Замфир Копчев.
Още не е уреден въпросът с Ансамбъл “Родопа”, който за тази година струва като издръжка на Общината 228 хил.лв., заяви Аръчкова. Оказва се, че 10 месеца след застъпничеството на министър-председателя Бойко Борисов, на министрите Дянков и Рашидов, няма никакъв лев, даден за танцьорите, певците и инструменталистите.
А кметът Мелемов увери, че има обещано 30-те щатни бройки от ансамбъла да бъдат заложени в бюджета за читалищната дейност за идната година.
Изцяло Планетариумът е на издръжка на кметството, констатира пред медиите финансистката, с което подсказа, че от бюджета на общината излизат пари за външни звена. Само, че звездната институция е на общинската софра още от времето, когато Аръчкова беше общински съветник при предходния кмет и тук няма нищо ново. Дори се спрягаше какъв приход има Планетарумът, който влиза в бюджета на Смолян, а обратно към сградата като издръжка се връщат доста по-малко пари. Промяната на финансовото съотношение тук вероятно се дължи на катаклизмите, които обектът от национално значение претърпя с проведения конкурс за шеф и последвалите вътре неуспешни рокади.
Към 31 декември 2011 г. Община Смолян е имала 3 млн. 889 хил.лв. задължения, но след анализ и покани към контрагенти се оказва, че борчът й е с още 7 млн. 199 хил. лв., това е свършена работа, уточнена с разписани протоколи. С което към 1 януари 2012 г. задълженията й към контрагенти за текуща издръжка и за капиталови разходи нарастват на 11 млн.лв., уточни още Аръчкова. Тя даде и няколко финансови примера, при които има изтичане на средства - единият засяга ДАНО-центъра, а другият - уличното осветление.
Община Смолян е взела нов кредит от ФЛАГ за 158 805 лв. за покриване на разходите по ДАНО-центъра в Момчиловци, за който обаче има договор за безвъзмездно ползване на сградата от НПО. То пък ползва средства от норвежкото правителство за дейността си, а общината погасява заема - до 2013 г. ежемесечно по 6 800 лв. плюс 1 500 лв. лихви. Досега са платени 68 хил.лв. по главницата, изчислиха от кметството.
Общината има особен залог към СД “Лайтинг” за осветлението на училищата и детските градини, за който е подписала споразумение до 30 юни да разплати 1 млн. 016 хил. 256 лв. Досега по него чрез съдия изпълнител са разплатени - 328 140 лв.
На гърба на Общината виси и цесията на задължението й към “Титан клинър” - 1 млн. 062 хил. 463 лв., поет от Българска банка за развитие. Досега по него са погасени 328 хил. лв.
Ани ЛЮБЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар