сряда, 28 ноември 2012 г.

ВИЕ ПИШЕТЕ ПСЕВДОИСТОРИЯ, Г-Н МОЛЛОВ!


Контрапозиция

Историкът Никола Дамянов има своите основания и аргументи, с които подкрепя идеята си за построяване на музей на християнството в местността Могилата над Смолян. Аз нямам контрааргументи, с които да се противопоставя на изразеното му становище. Това обаче, което искам да заявя от страниците на вестник ”Родопи ВЕСТ”, е желанието ми преди да се по
строи нов музей, да се инициира широко обсъждане и едва след консенсус да се премине към реализирането му.
Позицията на г-н Ефрем Моллов, оповестена в бр. 1442, ме смути най-вече с фантасмагористичните му обяснения на историята на местността Могилата. По мои категорични виждания неговите твърдения за произхода на българите мюсюлмани са невероятни измислици. А и историята отдавна се е произнесла по този проблем. Нямам намерение да доказвам безспорно доказаното. Но като филолог ще припомня три аргумента: съхраненият български език, топонимията и еднаквите фамилни имена.
Трудно ми е обаче да си обясня следното: защо днес, когато обществото ни полага усилия да се интегрира към европейските институции, когато търсим формулата на просперитета и се борим да надмогнем икономическата и финансова криза, отново с нечистоплътни намерения ни карат да се връщаме назад към разединението?
Мои приятелки, изповядващи исляма, изказват недоволството си от това, че медиите поставят тези проблеми на обсъждане. Защо - питат ме те - не се показват големите къщи, които си построихме, модерните домове, които наредихме, творческите ни постижения и пр., а се ровят в минали неща. Защото - отговарям им, сред вашите среди има хора, които са продали душата си на дявола, и без никакъв свян се превръщат в душеубийци.
Вероятно и г-н Моллов си задава въпроси, но в друга посока. Пита ли се той защо толкова млади родопчани напуснаха нашия край. Причините не са само икономически, а и нравствени. Младите хора не желаят повече да им се припомнят неща, които са част от родовата им трагедия. Друг пример: моя добра позната от Мадан, завършила с отличен успех висшето си образование, а след като се омъжи и роди, замина за Пловдив. В откровен разговор тя ми сподели: ”Напускам града, защото не искам на моя син да му казват ”помак”!”
Много примери могат да се посочат в полза на здравия разум, в който съм сигурна, че ще победи манипулациите на г-н Моллов! Защо Вие, господине, не работите за печеливша кауза: откриване на работни места, повишаване на доходите на българите мюсюлмани? Вероятно не знаете, че съвременните родопчани искат да работят на привлекателни позиции и да получават добро заплащане. Насърчавам Ви да работите в тази посока. Оттук също могат да дойдат пари. Но почтени.
Сийка КЕТЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар