събота, 12 май 2012 г.

С ПРОРОЧЕСТВА: ОБЕДИНЯВАТ ПОМАЦИ ОТ 5 СТРАНИ

Ефрем Моллов показва книгата на 400 години

За единението на помаците от териториите на 5 държави и създаването на Велика Булгария призова в книгата си смолянчанинът Ефрем Моллов, който я представи в събота. Читалищният салон на “Христо Ботев” побра родопчани от Рибново, до Рудозем, Златоград, Девин и Мадан. Смолянчани също не бяха малко, специално за книгата пристигнаха мюсюлмани и от Казанлък. Нов прочит на историята на българите - от племенния им живот през първата прабългарска държава на персите, до съвремието представи повече от 3.5 часа Моллов, чиято идея е, че помаците произлизат от непокръстените по времето на княз Борис 5-ма жреци, които са дали и името “по” - от 5- колкото са били те и “маг” - от магьосник. Според теорията на Моллов, в Родопите се е заселил и ослепеният син на Борис, известен от историята като Владимир - Расате, чиито наследници и днес живеят тук. Само че името му било хан Вехтун.
Именно неговата гробница е на текето Енихан баба на връх Свобода, чието име идва от ени - единствения бог. В такъв според Моллов са вярвали праотците по тези земи, неприели християнството. Такъв ще има и след като се изпълни пророчеството, заложено в 3-те петици - 5.05.2012 г., които настъпиха тази събота, когато е представена неговата книга. Хората няма да се делят на християни и мюсюлмани, а ще вярвят в един бог - Всевишния, на който не му се казва името, обясни още той. Връх Карлък пък е второто свято място, където е погребан великият маг, през 901 г. и на негово име е кръстено село Мугла. Древните траки тук са дали разрешение да се направи теке, в което да бъде погребан жрецът на непокръстените българи и от тогава до 1912 г., на същата дата винаги се е правил курбан, напомни Моллов. Това е забравено, а текето не е запазено, но ще се възстанови и тук ще бъде новият Йерусалим, прогнозира родопчанинът.
С части от неговата теория не се съгласи Мехмед Дорсунски от Мадан, който бил правил преводи на персийски за книгата на Моллов. Но в читалището застъпи идеята за арабския произход на помаците.
Помаците са имали широк мироглед, те населяват Македония, Албания, Косово, Турция и Гърция, където напевите на езика на помашките села, е напълно разбираем за нас, заяви пък бившият социален зам.-министър от ДПС, девинчанинът Васил Войнов, който заедно с друг ексобщински съветник от Догановата партия Аллов, поздравиха присъстващите. Именно Войнов и Исмет Драмски са в екипа на акд. Петър Япов, който щял да пише история, позовавйки се на дневниците на Ахмед ага Барутенлията и Ахмед ага Тъмрашлията, които се съхранявали в академията “Помак тюрклери” на Босфора.
Според тази история с помашки корен се оказа и родоначалникът на европейска Турция Кемал Ататюрк и още ред исторически личности. Което явно предизвика репликата на друг девинец Илко Костадинов: “Историята е като тотото, пускаш фиша и чакаш.” За единението между християни и мюсюлмани загатна собственикът на къща за гости “Св. Марина” който обяви, че съпругата му е от това племе, а в дома му наред с 10-те божии заповеди има и 12-те на Аллах.
Вижте, неустойчивите си сменят сега имената, а и българите са такива - менят се според обстановката, за разлика от нас, зае друга позиция казанлъчанин. И директно заяви, че помаците са по-добри от българите.
Темата за помаците преди години беше табу, заяви пък мъж от златоградското село Старцево, според когото върху старите тракийски гробници тук е израсло мюсюлманското гробище. Но между тях нямало нищо, сиреч българско е нямало.
Книгата е хубава, прочетох я на един дъх тази нощ, всички искаме Велика България, но как Турция би ни предала от нейната територия, попита бившият дипломат Никола Простов.
Помак като понятие се появява при Васил Радославов, така са наричали българите мохамедани в Ловешко, напомни пък Димитър Димитров от издателство “Тангра танакра”, който от 15 г. следи литературата на тази тема у нас. И напомни, че е хубаво да се сочат източниците, които е ползвал като древна литература в книгата си Ефрем Моллов. Авторът пък извади оригинал на една такава кника, която по думите му била на повече от 400 г.
Ани ЛЮБЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар