понеделник, 28 май 2012 г.

ПОДКУП НА ГКПП-ЗЛАТОГРАД, ЩРАКА БЕЛЕЗНИЦИ

гл. инспектор Бойко Божков
Опиталите да подкупят граничари на ГКПП-Златоград, удариха на камък. Аферата се развила в нощта срещу сряда с кола със старозагорска регистрация, която искала да излезе към Гърция. Нашият служител е поискал документите на превозваните 3 водни помпи, които били в “Ауди 6”. А пътник от возилото - 36-годишният М.М. от Сливен, който явно е знаел, че частите нямат документи е казал: “Старши, да почерпим”. И метнал банкнота от 5 евро на гишето, при което са щракнали белезниците на ръцете му, а камерите са заснели цялата ситуация. Там е бил и гръцки колега, а банкнотата не е пипана от нашите хора, за да няма съмнение, че е подхвърлена, разказа вчера шефът на РД Гранична полиция-Смолян, гл. инспектор Бойко Божков. В този случай няма как пътуващите да кажат, че работата е инсценирана.
В същото време приносителят на еврото вероятно си е мислел, че поради малкия размер на подкупа, ще му се размине. Само че в НК не е уточнена сумата, а се казва “който предлага”, така че по случая вече има образувано досъдебно производство срещу гражданина, опитал се да предложи пари, уточни директорът на гранично. Той е доволен че момчетата му са защитили честта си подобаващо.
Същата нощ неговите хора в Доспат също са действали по устав, там пък са засекли в "Опел Астра" 4 хиляди кутии цигари без бандерол. Количеството е огромно и е за разпространение, така че казусът е отнесен към митниците за съдействие и налагане на санкции на задържания със стоката 30-годишен С.П. от Доспат. Макар, че той отива на съд и по случая има образувано срещу него досъдебно производство. Колата и цигарите са иззети с протокол на местното ГПУ.
В понеделник пък отново на ГКПП-Златоград, в микробус с германска регистрация и автомобил с кърджалийски номер са открити 131 предмета с висока художествена и антикварна стойност, замаскирани сред масово произвеждани бижута.Зад волана на микробуса е турски гражданин, постоянно живеещ в Германия, а колата е на кърджалиец. В десетки кашони, преровени от митническите служители са намерени предмети с антикварна и антична стойност от различен материал, предимно метал. Те имат културна или религиозна ценност, вкарани са от Германия и са пътували за Турция. Украшенията от благородни метали са с общо тегло над 8 кг. и са с детайлна ръчна изработка. Сред ценностите е керамичен фалически символ с неизвестна за сега датировка и пластика на флейтистка. Намерени са и костени, и кожени амулети с предполагаемо окултно предназначение.Тепърва експертизи ще уточняват стойността на ценностите, но това е най-крупният удар, засечен на златоградското ГКПП от отварянето му насам, а двамата превозвачи отиват на съд.
Ани ЛЮБЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар