четвъртък, 3 май 2012 г.

ОТ БЕЗРАБОТИЦА И ЛИПСА НА БОЛНИЦА СЕ ЖАЛИХА НА ОМБУДСМАНА

Денка Якимова
също внесе жалба
Очертават се два основни проблема в региона - безработицата и липсата на адекватно здравеопазване, каза след изнесена приемна в Девин нациионалният омбудсман Константин Пенчев. 13 души изчакаха реда си, за да изложат жалбите си пред него. И да търсят съдействие.
Една болница функционира тогава, когато има достатъчен брой пациенти,специалисти и финансова възможност да се издържа, все пак става дума и за финансова обосновка, така че нещата са комплексни, допълни Пенчев. Според него, тъй като местната МБАЛ е общинска, държавата и общината трябва да изработят план и да се изпълнят всички изисквания, за да заработи здравното заведение отново.
Освен за болницата, местните хора поискаха помощ и за решаване на инфраструктурни проблеми, изграждане на подпорни стени, осигуряването на общински жилища на нуждаещи се. Оплакаха се и от разплащането на субсидии за земеделски земи от ДФ “Земеделие” от 2010 г. заради така наречения нелегитимен слой.
Жалваха се, че в града няма обществен посредник - местен омбудсман,което е от компетентността на Общинския съвет. В цяло Смолянско обаче няма такава институция, а и предвид никаквите й правомощия пред съответните власти, се доказа, че е неефективна. И само черпи и без това орязяните бюджети на такива общини като Баните и Борино, които имаха преди години народен посредник на щат.
Според кмета на община Девин Цветалин Пенков общината има голям недостиг на общински жилища, но тече процедура по освобождаването на няколко от тях. За това обаче има технологично време, след което в тях ще бъдат настанени хора, които отговарят на изискванията и потребностите, посочиха от пресслужбата на Общината.
На база подадените жалби до омбудсмана, ще бъдат направени съответните препоръки към кметството и институциите и ще бъдат предприети инициативи и разговори за по-ефективно решаване проблемите на хората от този регион, обобщи началникът на кабинета на националния омбудсман Роза Георгиева.
Жулиета МЕТОДИЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар