понеделник, 21 май 2012 г.

ДОРА ЯНКОВА ТРЕТА ПО ДОВЕРИЕ В БСП

Дора Янкова е трета по гласове в избора на Националният съвет на БСП - разширеното партийно ръководство включва включва общо 181 души - 111 пряко избрани и 70, които влизат по "право", който се проведе по време на 48-ят Конгрес на социалистите този уикенд в София. 111-те трябваше да бъдат избрани късно вечерта в събота с таен вот, като условието да влязат в съвета е да получат "50% плюс един" от гласовете. Реално обаче тези критерии са покрити едва от 14 души. Сред тях с най-много гласове е Янаки Стоилов – 552, следван от Георги Първанов с 536, а Янкова се нареди на трето място с гласуваното доверие на 507 делегата – 64.10%. Областният и общински председател на БСП-Смолян бе и един от 27-те номинирани претенденти за лидер на БСП, но си направи мотивиран самоотвод. Тя благодари на партийните организации от цялата страна, издигнали я за председател на партията. “Аз натрупах огромен опит в местната власт и смятам да продължа да работя в тази област, развивайки политиката на партията, като реална алтернатива на ГЕРБ и на този етап лидерската битка в партията не ме изкушава”, обясни решението си Янкова.
По рано екскметицата на Смолян попита от трибуната – какво свършихме през тези дни и какво практично от гледна точка на политика, което трябва да разпишем, за да покажем, че сме реална алтернатива на ГЕРБ? „Да, вчера Конгресът имаше своята визия и своята заявка за нова социална България, но всички сме отговорни това да го пренесем на терена на реалната политика, да направим работещи политически екипи и да покажем, че сме реалната алтернатива на ГЕРБ. Иначе няма да стане. Трябва да си свършим работата. България в момента очаква и гледа този конгрес”, каза Янкова. Tя припомни и думите на своя позната от село Баните – „Магистрали, магистрали, магистрали, а народа кучета го яли”. Трябва реална политика. убедена съм, че тук сме, за да свършим всичко това и пожелавам победа, заяви бившият кмет на Смолян. В изказванията си тя сподели, че е нужна тотална промяна за живота и развитието на населените места в Родопите. “Хората в планината загубиха всички социални придобивки, икономиката е смазана, безработицата и немотията са достигнали рекордни нива, младите бягат, здравеопазването е в колапс, инфраструктурните проекти падат един по един. Нужен е противовес на нищо неправенето от страна на ГЕРБ”, подчерта Янкова. По врема на Конгреса на БСП, смолянските социалисти получиха широко представителство в ръководния орган на партията.
Освен Янкова, за член на НС при явен вот бе избран Стефан Бадев- областен координатор за Смолян и председател на партийната организация “Родопска младеж”. Като делегирани членове на Съвета влизат и общинската съветничка Рабие Кьосева и общинският лидер на БСП- Златоград Емил Хумчев. Народният представител от Смолянска област инж.Димчо Михалевски също получи огромно доверие от съпартийците си за член на Националния съвет, като бе избран на 14-то място. Съветникът от БСП- Смолян Иван Апостолов бе избран за член на Контролната общопартийна комисия. Общо 22- ма делегати от Смолянска област взеха участие в изминалия конгрес, като най-много- 10 делегати бяха от община Смолян. 35 пък бяха гостите от цялата област, наблюдаващи конгреса на живо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар