неделя, 22 юли 2012 г.

РАДОЙ КРАЕВ: И МАГАРЕ ДА СЛОЖИМ ПАК ЩЕ ГО ИЗБЕРЕМ

* Това предупреди общинският съветник от БСП Радой Краев, а мнозинството отказа да назначи човек на кмета Мелемов за управител

В една статия, която четох миналата седмица вие г-н кмете казвате, че каквото и да предложите и най-положителното нещо да е, ние в ОбС като опозиция гласуваме “против”. Да, вече можем да кажем, че сме опозиция, защото от третия ред нататък наблюдавам едно консолидиране, заяви на заседание в четвъртък общинският съветник от Левицата Радой Краев. Но как да гласувам “за”, след като вие искате да прокараме едно правило, ние да назначаваме хора, които нямат нужната подготовка и квалификация, визира той предложението за назначаването на Григор Павлов като шеф на общинската фирма Ученическо хранене. Сам казвате, че до момента някои неща не са се движили както трябва, поради подготовка и квалификация, ето сега беше моментът, вие да вземете решение, да сложим един ценз, как да ги назначаваме тези хора. В момента аз имам чувството, че и магаре да сложим, пак ще го изберем, заяви още Радой Краев.
Гласувах против, защото собствеността, която управляват едноличните управители - едностепенна система на управление на търговските дружества с общинско участие, е публична, тя е на всички граждани, на всички нас. И затова ние трябва да искаме тези хора да имат образователен ценз, тоест да има по-малък риск да сбъркат, не че висшето образование е гаранция за възможности,  способности или за онова, което природата е навила у всеки един от нас, заяви пък съпартиецът му Димитър Кръстанов. А защото това са парите на смолянчани. Висшето образование не е панацея, но то е едно от изискванията както в транспорта има категории кой може да кара автобус и хеликоптер, така и в управлението трябва да има правила. Вие сваляте летвата, нищо лично нямам. Григор Павлов е син на мой приятел, вечна му памет. Но така или иначе нещата са принципни, вие устройвате някого, устройвате хора, не решавате проблема, създавате го, подчерта той. 
Доколкото знам, в момента има 3 общински дружества, практиката показва, че Общината досега не ги е управлявала добре и аз лично съм на мнение, че трябва да вървим към прекратяване на тези общински дружества,    заяви Мелемов. И попита какви са му големите победи, заслуги и успехи на “Ученически столове”.
Димитър Кръстанов контрира, че всички досегашни управители на “Ученическо хранене” ЕООД досега и преди това, са били хора с висше образование. За което пък получи кметската заканителна реплика: “по-хубаво да коментираме това, на което вие сте бил управляващ нали така, какви са успехите ви, какво се е случило”, с намека, че във фирмата за автотранспорт не всичко е наред.  
Предложението управителят на общинска фирма да има ценз за висше образование, дадено от Димитър Крастанов получи само 11 гласа “за”, против “9”, и 3-ма “въздържали се”. И не се прие, тъй като се иска повече от половината присъстващи да гласуват. Но пък широко и неоправдано при наличието на толкова безработни висшисти, отвори общинските порти за всякакви началници, стига те да имат лоби в кметството и да бъдат предложени за директорски пост.   
Гласувах против, защото приехме по абсолютно незаконен ред един важен нормативен акт. Грубо са погазени изискванията на чл. 28 от Закона за нормативните актове, липсват мотиви от предложението на господин кмета, отбеляза социалистът общински съветник Милко Гавазов. Това в докладната записка - е апокрифно, без никакъв подпис и ни се раздаде в почивката, не представлява мотиви по смисъла на чл.. 28 от ЗНА, отбеляза той. И скастри председателя на ОбС Филип Топов, че грубо нарушава правилника на ОбС за приемане на нормативен акт, който трябва да се гласува текст по текст, раздел по раздел, като се обсъжда всяка норма. Това опорочава изцяло приетото решение и най-вероятно ще бъде атакувано по надлежния ред, предупреди юристът.
Според Гавазов не е спазен и редът по освобождаването на предишния управител Чилингиров, който е избран по законния ред и по силата на сключен договор с представляващия Общината към онзи момент Дора Янкова. Според договора му никъде не е предвидена такава възможност за едностранно прекратяване заради това, че лицето е придобило право на пенсия. И вметна, че настоящият управител на “Ученическо хранене” и дори трябва да бъде награден с предложение от кмета, тъй като години наред това търговско дружество едвам свързвало двата края. А в годините след 2005-а е с много добри за нашите условия финансови резултати. Не ни създава проблеми и най-важното изпълнява социалната функция, която по закон ние трябва да изпълняваме като Община и ОбС, вметна той. И заяви, че приема предложението на Топов за рокада като политическа чистка, тъй като Чилингиров е член на БСП.
Ще я подкрепя докладната, защото впечатленията ми са добри от колегата - скромен, достоен човек, вметна пък Стоян Иванов от коалиция Заедно за Смолян. И отбеляза, че Павлов има богат опит в областта на храненето. Но се противопоставял на препоръките му като безсмислени. Защото г-н Топов, вие не предлагате на ваш партиен форум кандидат, а на ОбС да избере управител на общинско дружество. Защото г-н Мелемов освен кмет е областен председател, г-н Каранлъков освен банкер е и общински председател, г-жа Сивкова освен счетоводител е и организационен работник в партията. Хич не ми се ще да се връщам 25 години назад, когато кадрите се утвърждаваха по този ред, заяви Иванов, с което потвърди партийния намек, отправен от “Родопи ВЕСТ” в предходния брой. 
Наистина г-н Симо Чилингиров е навършил възрастта за пенсиониране, опита да се защити ОбС-председателят Топов. И коментира, че Павлов имал опит зад граница, умее да говори на няколко езика, сякаш децата или работещите в “Ученически столове” са чуждоговорящи. По отношение на неговото СV, според председателя, Николай Мелемов го е писал като кмет на Общината, а не като председател на ГЕРБ. При което общинският съветник Димитър Палагачев заяви от мястото си “Браво!” и напусна заседанието. Това обаче не смути Топов и той продължи - “ г-н Карънлъков се е разписал като директор на “Асетбанк”, а г-жа Сивкова - като финансист.
И тази солидна подкрепа на банкер и финансист обаче не можа да накара Радой Краев да приеме кандидатурата на Павлов. Затова съветникът възкликна: “Аз съм на мнение от неговата биография, че не би се справил с работата. Хубаво е такива длъжности да се определят с конкурс”. И предложи на кмета да оттегли докладната си и да обяви конкурс. “Мисля, че в Смолян има доста подготвени кадри и доста хора ще решат да се кандидатират, а вече вие ще изберете най-подготвения от тях. Сложете си необходимите изисквания, сложете - за висше образование и някакъв допълнителен бонус”, препоръча бизнесменът.                                                  
Гласът му обаче остана като в пустиня, защото точката бе гласувана, но името на кандидата не успя да набере достатъчно гласове - едно заради излезлите в това време общински съветници извън обкръжението на ГЕРБ, а и от самата политическа партия на вносителя Топов, като Данчо Киряков например. Преди да се стигне до гласуването обаче страстите дотолкова се нажежиха, че градоначалникът започна да нищи образованието от АОНСУ на Симо Чилингиров. Репликата му пък спечели подвикването от залата на Милко Гавазов, който вметна”Е не е полицейската школа на Държавна сигурност”. Пререканията между двамата стигнаха до там, кметът да прави забележка на общинския съветник как е седнал, макар че подобно изискване за позицията на общинските съветници в залата няма. Изостреният тон се наситни: “като дойда у вас, ще ми казваш как да седя”, след което градоначалникът стигна до там да напусне демонстративно залата.      
Орлин КИСЬОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар