четвъртък, 12 юли 2012 г.

ЛИДЕРЪТ НА ОБЕДИНЕНИЯ БЛОК НА ТРУДА КРЪСТЬО ПЕТКОВ: ДА КОНФИСКУВАТ ИМУЩЕСТВОТО НА ЗАХАРИЕВ И ДА ВЪРНР ПОМОЩИТЕ ЗА РАБОТНИЦИТЕ ОТ ОЦК

 * Гол като пушка да остане, а после да подхванат и другите бизнесмени, препоръчва екссиндикалистът и намекна, че Бойко Борисов е на път да замени професионалните организации, след като оглавява протести

* Българското общество се етнизира заради етническите партии, предупреди изследователят на етнически модели

* Плевнелиев - не е моят президент, зае позицията на 33 банки и 1 000 банкери у нас за кредитите, а не позицията на гражданите, обяви още професорът

-Зачестилите периодични стачки от зимата на различни съсловни групи, сега са в затишие. Това на какво се дължи - на доволството и щастието на българина или на нещо друго?
-Имаме съвсем нов момент - включването на Бойко Блорисов в стачното движение. Той измести стачните лидери - където има стачка, отива и я оглавява. Класически пример беше във вашия район. В Мадан и в Кърджали той се яви веднага, след като от работнически стачки, прерастнаха в граждански протести. И при това положение се изгражда нов модел на протестиращи. Бях 3 пъти след посещението на премиера в Кърджали и моите колеги и приятели, и синдикалисти казват: “Той ни решава проблемите”, за него ще гласуваме.
-Това обезсмисля ли мястото на синдикатите?
-Ако така продължава - “да”. Защото тази форма на популизъм - да отидеш, ползвайки харизмата, а той я има, умее да контактува и да им каже, че е прост като тях. Да хване за яката провинилия се бизнесмен: “Предаваш бизнеса на друг”, тези неща се харесват. Но това има и негативен елемент, защото от цялата страна ще очакват премиерът да дойде и да им реши проблемите. Това отваря вакуум, синдикатите не го запълват. Говорих с няколко ръководители на двата синдиката и те ме питат - “Ние какво да правим? 23 дни организираме стачка, а нищо не се случва”. А той идва и решава въпроса, ползвайки държавния ресурс. Тези 325 лв., които се раздадоха в ОЦК на всеки, са взети от държавния фонд.
-Това нормално ли е? И не трябваше ли някой да реагира, че изтича държавен резерв заради едно частно лице - Валентин Захариев е частно лице, той трябваше да покрие от джоба си задълженията към своите работници.  
-Той казва: “няма пари”.
-Това не би трябвало да интересува никого. Няма ли лостове да се контролира това.
Всеки, който не може да се справя, обявява фалит и следват стъпките, които са за всички собственици на фирми. Той да не е нещо извънредно?

-Права сте. Но синдикатите няма как да го кажем, тъй като веднага ще ни напуснат работниците, ако заявим: “Не давайте от фонда за подпомагане на социално-слабите” след като не са получавали с 3-6 месеца заплатите си. А ги записват да пазаруват на вересия. Трябваше да се обадят от опозицията и то специално от този район - представителите на БСП и ДПС. Защо не го направиха? Защото и те са вътре в далаверата на Валентин Захариев. Кога са придоби той активите - по време на тяхното управление. Излезе информация, че ги е подпомагал по време на изборите. А сега да искаш конфискация на имуществото му - не е удобно. Има обаче решение на въпроса. И вие го подсказвате. България има около 400 концесионни договора. Над 90% от тях не спазват договорените условия - не се плащат таксите, не се дават заплати или се бавят. ОЦК-Кърджали преди Мадан бяха най-драстичните случаи. Там действа един човек, доказан още от времето на “Кремиковци”. Той е невероятен манипулатор и специалист по източване на предприятия. Той съсипа “Кремиковци”, аз като депутат съм участвал в извънредната анкетна комисия за разследване на случая. Нищо от това, което препоръчахме, не беше взето предвид. Напротив - опитът беше доразвит и приложен във вашия край. Цялостна проверка на финансовото и банковото състояние на всички фирми на г-н Захариев, блокиране на всички негови сметки и разваляне на договора за концесията сията и принуждаване чрез силата на закона от средствата, които има, да възстанови всичко. Това трябва да се приложи. В крайна сметка той може да се окаже гол като пушка, но не трябва да има никакво снизхождение, ако се приложи закона, както трябва. И след Захариев, трябва да се обърнем към втория, третия бизнесмен, тогава нещата ще дойдат на място. Има ли България такава система? Няма. Има ли я другаде - не. Финансовите проверки там не са спрели още от преди времето на кризата.
-Проверката на имотите на Доган, ту се раздухват, ту затихват. И то все покрай избори. Сладка тема ли е това и за кого? Има ли въобще такъв проблем или няма?
- Естествено че има проблем.
-Опозиция ли е Ахмед Доган на това управление?
-Той е достатъчно гъвкав, за да е близо до властта. Как можеш да санкционираш човек, който 17 години по един или друг начин е присъствал в конструирането на правителството. Имал е свои представители. Назначавал е прокурори, съдии, имал е квоти, които са му се полагали. А сега изведнъж, нещата се реактивират затова, че след 10 месеца има избори. Криво да седим, но право да говорим - Доган, е най-стегнатата опозиционна сила, която може по някакъв начин да заплаши политическото и властовото господство на ГЕРБ. Вижте какъв е критерият за това що е политика. Има политици - реалисти. От тази гледна точка, той е съчетал най-доброто от Макиавели и азиатските традиции. Ако това ще наречем добър политик, здраве му кажи. Но на България й трябва добър политик - визионер, който разбира от икономика и има европейски имидж и прием.
- Но той е добър икономист - 1 млн. получи за “Цанков камък”, при това с неговото философско образование. Съдът призна, че не е нередно. Опозиция ли е той?                      
-Моята прогноза е, че до изборите все повече ще се изостря неговото опозиционно поведение. Заради един прост факт - за първи път след 1998 г., т.е. след Костов, някой организирано , ползвайки държавен ресурс, започва да настъпва в етничеки смесените райони на Доган. И не е изключено да превземе една след друга неговите крепости. Премиерът не го крие това и казва: “Аз съм се разбрал с Ердоган”. След като си размениха обидните думи за джибри, последва нова престрелка и Бойко Борисов беше напълно ясен.
-Защо си оттегли Турция подкрепата към Доган, още миналото лято пролича това? Вече не го припознават. Защо бяха и опитите за разбиване на неговия модел с отлюспването на хора от екипа му. Излизат и правят партии. Първи се опита Мехмед Дикме, после Касим Дал.
- Но с някои изключения те не бяха подкрепени от официалните турски власти. Бил съм с някои от тях в Турция, работил съм - говоря за Гюнер Тахир, Осмван Октай. Зная за отношението на официалинте власти в Турция към тях. Те казват: “ Може да сте прави, но не трябва да делите нашите”. Като си тръгнахме от Бурса и от Истанбул, на другия ден тръгват държавните служители и ги принуждават да гласуват за техните, а не за нас...
-Всеизвестно е какво се крие зад тези изборни екскурзии, но тези хора не живеят тук, а имат сериозен дял при определянето кои ще ни управляват. Този процес ще продължи ли на идните избори?
-Предизборната машина не е толкова рехава и мека, и не толкота услужлива, колкото беше миналата година.
-Има ли някой в България, който в момента да си дава отчет докъде е стигнала инвазията на исляма у нас?
-Занимавам се с етносоциология и етнополитология от много дълго време. Не искам да съм на всяко гърне мерудия и да се произнасям за всичко. Това си заслужава да бъде тема на отделен нюанс. Работя към един проект на Европейския колеж, но не се занимаваме с религиозната агресия или нелегалните емигранти. Факт е, че ислямът настъпва и прочутата ислямска яка, за която се говори толкова дълго време, е почти конструирана. Но проблемът не е чисто български, той е и европейски...
-В Рибново президентът каза, че сме мултикултурна държава, нещо, което разгневи историка акад. Марков. Така ли е? Наясно ли е г-н Плевнелиев какво означава това?
- Нашият президент може и да разбира от строително предприемачество, дори и в международен план, но геополитически той е неграмотен. България може да стане мултиетническа държава тогава, когато се превърне във федерация на 3 етноса. Минимум. Това са: българското мнозинство, турското и ромското малцинствя. Ще има сепарирани територии, ще има полу и цялстна автономия и т.н.
- Това ли е бъдещето на България?
- Друг е въпросът, че на българска територия, българското общество все повече се етнизира, но това, все още, слава Богу, не е държавата. Ние се етнизираме, защото почват да се създават партии на етническа и религиозна основа. А като създадеш партия, нещо, което не се среща в нормалните демократични държави, тя търси начин да влезе във властта. И след това предявява претенции и към сепаративното управление на определени територии. Някой трябва да му обясни на г-н президента разликата между едното  идругото. Едно е да си мултиетническо общество, в което има мнозинство и малцинства, друго е да си мултиентническа държава. Ако е вярно твърдението му, конституцията на държавата трябва спешно да се прекрои, и той няма да е президент, избиран по досегашния начин, а по друг. Какво да го правиш - да му мислят онези, които гласуваха за него.
- Но той е вече президент на всички, не само техен.
-Съжалявам, че той взема страна във вреда на мнозинството. Един пример - когато възникна спорът за банките и банковите измами по едностранната промяна на лихвите по кредити, той чия страна взе? На банките. А можеше да подкрупи Дянков, да влязат в сила промените в закона. Той взе страната на 33 банки и хиляда банкери, а не страната на хилядите домакинства. По това го познавам, че не е президент на всички граждани. Не го гледам дали ми е симпатичен, а по това какво казва.
- Всички опозиционери тръбят, че кризата я изнася народът на плещите си, няма обаче мерки това да спре. Управляващите - специално министър Дянков, от години казва, че излизаме от нея. И сме най-добре в Европа. Нормално ли е хора с по 34 и повече години стаж, да вземат пенсия от 145 лв. И да мизеруват. И на този фон да се гласува закон българските министри да получават по 5 хил.лв. заплата от следващия мандат.
-От европейска гледна точка това е недопустимо, а от човешка - е унизително за третираните по такъв начин хора. Младежите излизат на протести, но пенсионерите са се разделили на помежду си. Пенсионерите в Хърватска за трети пореден мандат влизат в управлението и повлияха на Международния валутен фонд и си взеха парите, с които ги ощетиха. Това е прочутото ни българско търпение. Ако имах медийна власт, бих апелирал - не гласувайте за ляв или десен, а за оня, който се ангажира с пряко повишаване на доходите, защото от тук нататък България става неконкурентноспособна. Китайските капитали 1 млрд долара вече навлязоха в Унгария по договор на президента, който беше антикомунист, но мисли прагматично. Има ли български политик и партия, които да мислят по такъв начин и да са в парламента. Така че догодина, братя-българи, щом ще изберете човека с мускули, няма смисъл да поставяте въпроса за пенсиите и заплатите. Немислейки като данъкоплатци за портфела си, няма кой да им реши въпроса.
- А защо България не си защитава потенциала, който притежава - младите хора? Бягат навън, защото нямат реализация тук. А ние говорим, че ще внасяме индийски доктори, филипински инженери и т.н.
-България понесе вече първия удар от изтичане на мозъци, сега има остър недостиг на висококвалифицирана сила. Над 100 хиляди са тези свободни работни места. Сега ще понесем втори удар, превръщането на икономикана ни на треторазредни услуги и ще заприличаме на треторазрядни африкански страни, които вече се съвземат. Като почнем от премиера, който посъветва студентите да пасат овце и свършим с министъра, който препоръча да не се връщат в България - защото няма работа. Всички ан блок трябва да заработят с българската емиграция, която се пренасочва към страни, които са 5-8 пъти по-големи от българските. Има нова вълна на емиграция на лекарите и компютърните специалисти, на мениджърите.
-А има ли държавата политика спрямо раждаемостта, променя се етническият модел, ромите раждат по 5-8 деца. Детските добавки и помощите за тях са стимул, но не са за едно младо семейство висшисти, които първо искат работа, а после ще гледат деца.
-Вече има проблем, вече имаме позитивен демографски развой в София, Бургас, Варна и т.н. по-големите градове. По естествен начин за 10-15 г. този отрицателен феномен ще се изживее. Проблемът е в обезлюдяването на провинцията, създаването на гетата не е от вчера. Само НДСВ обръщат внимание на това и не от вчера говорят за семейството. Да се повиши жизненият стандарт ще даде положителна развръзка. Българските жени, слава Богу, не са се отказали да раждат. Проблемът е в мъжете по-скоро.
-Но при тях двама умират и средно двама се възпроизвеждат, а в повечето случаи по един. Няма прираст.
-Не е това главният проблем, но за резкия бум на раждаемост при ромите не се търси мярка. В Китай са на правилния път - до толкова деца, такива данъци, от там нагоре - са други, това се прави при свръхраждаемост. Самото население е доволно, че е така. Щом искаш трето дете - бъди добра да си платиш, няма забрани, но има цена.
Разговора води:
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар