вторник, 10 юли 2012 г.

ПРОЕКТ НА ГАДЖЕВ СЕ САМОСЪБОРИ, ОТМЕНИХА 55 ХИЛ. ЕВРО ГЛОБА НА МАДАН

* С 9 хил.лв. ремонтират покрива на бившето разкомандировъчно в края на града, което трябваше да бъде посетителски център за туризъм...

* Почупени стъкла на горния етаж и подменена само част от дограмата на долния етаж, видя “Родопи ВЕСТ” след сигнал на родопчани 

* Въпреки вкараните европейски средства, обектът не само, че не работи, ами е опасен, алармират местни...

Проектът на бившия кмет на Мадан Валентин Гаджев за туристически център се самосъбори, а сградата 5 г. след инвестициите е в окаяно положение. Тя не само не функционира, а дори е опасна, алармираха родопчани в редакцията на в-к “Родопи ВЕСТ”. Обектът, в който са потрошени огромни европейски средства, стои затоворен без никаква дейност, а уж щеше да приема посетители, какъвто дълготраен ефект се очакваше от него. Нещо повече, вижда се срутеният покрив на бившето разкомадировъчно на “Горубсо”, в което щеше да се развива туризъм, алармират местни хора. И показват сградата с продънен покрив, потрошени стъкла на горния етаж, чиито парчета могат да паднат по всяко време върху главите на постетителите, ако въобще има такива. Но явно при нито една проверка от управляващия орган не е правен цялостен оглед на обекта, за да се отбележат такива съществени неща. Така коментират местни източници. И дори прилагат фотографии от преди двадесетина дни. И напомнят, че вероятно има нарушения и в търсения дълготраен ефект, който обикновено влиза като условие при всеки европейски проект, а тук не е осигурен от Община Мадан.
Наистина имахме проблеми със сградата на бившето разкомандировъчно, от тежкия сняг и дългата зима покривът падна, потвърди кметът Фахри Молайсенов. Но не можа да коментира защо купената от общината преди години сграда е в такъв окаян вид. Липсват прозорци по горния етаж, а и на най-долния, висят парчета от стъкла, не навсякъде е сменена дограмата. И вместо да осигурява атракции на туристите обектът е затворен. Само табелката напомня, че тук е “ Информационна зона” по някакъв проект за “Тракийските светилища като основа за популяризиране на трансграничното културно и туристическо наследство на общините Мадан и Керамоти”. Кметът заяви, че бил изненадан и че управляващият орган е глобил Община Мадан с 50 хил. евро. Санкцията в тежкото финансово състояние на общините, от което не прави изключение и неговата, е твърде тежка. И изплащането й щяло да се отрази на целия му мандат, от който първата година върви към края си, изрази притесненията си Моллайсенов.
4-ма представители на МРРБ дойдоха на място да проверят случая. Всичко си е в сградата, която е застрахована. Но от ДЗИ ни платиха едва 1000 лв. въпреки, че имаме каско застраховка и едва когато оспорихме стойността, дадоха общо към 3 хил.лв. Но пък за целия ремонт ще са ни необходими към 9 хил.лв., обясни още управникът. По неговите думи, нямало как заетите по програми безработни да се включат в ремонта, въпреки че от кметството се опитали да ги ангажират. Но и затова имало протести. Така наетите в програмите само изчистили струпаните от срутването на покрива боклуци и помогнали за разчистването. А за строителството общината е наела бригада, която да направи ремонта.
Обектът ще бъде достъпен за туристи, 4 дни останаха проверяващите, за да изготвят доклада си, коментира градоначалникът. В крайна сметка глобата на Общината е отменена. А по думите му по проекта, реализиран при по-предишния мандат, не е ремонтирана цялата сграда, а само определена част от нея. Но и той се чуди, защо е предпочетено разкомандировъчното, което е далеч извън града в района на рудник Върба, при условие, че в самия център на Мадан е могло да се направи нещо.
Според запознати при одобряването на сградата за туристическа цел, не е спазено и отстоянието от сметището, което е регионално за три общини - Мадан, Неделино и Златоград. А този факт не би могъл сега да се коригира. Кметът обаче заяви, че нямало проблем, миризмите не се разпространяват чак до центъра, предназначен за туризъм. Депото дори няма да се закрива, то си има още години живот, сега ще му се прави ремонт и ще се разширява с нови клетки. Което ще рече, че туризъм и сметище ще си съжителстват още.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар